Руският президент Владимир Путин освободи Дмитрий Рогозин от поста председател на държавната корпорация „Роскосмос“, съобщиха медиите в русия.

Причини не се съобщават. Има само подписан указ и пояснение, че той влиза в сила от момента на подписването му.

За шеф на „Роскосмос“ е назначен бившият вицепремиер Юрий Борисов.

58-годишният Дмитрий Рогозин, бивш посланик в НАТО,  бе един от най-големите „ястреби“ от обкръжението на Путин. Той отправи не една закана към САЩ и Запада.

През март Рогодзин заяви, че заради наложените санкции срещу Русия заради войната в Украйна може да падне Международната космическа станция (МКС), тъй като руските космически кораби няма да могат да извършват доставките си.

Шефът на „Роскосмос“ не пощади и България. Преди месец той ни заплаши в туитър, че можем да бъдем поразени с ракета „Сармат“. Причина бе отказът на страната ни да позволи над нея да прелети външният министър Сергей Лавров и така бе провалено посещението му в Сърбия.

„С какво е добър „Сармат“? Той няма да моли за разрешение за полет страхливите българи, злопаметните румънци и черногорци, които предадоха общата ни история. Както и всякакви там шведи“, написа Рогозин на 8 юни.

През пролетта на 2014 г., малко след анексията на Крим, шефът на „Роскосмос“ съобщи в туитър, че български и румънски диспечери питали пилота на самолета, с който той летял до Приднестровието, дали на борда имало пътник, на когото е забранено да прелита над ЕС.

Няколко месеца по-късно Рогозин написа, че страната ни иска да се откаже от остарелите си руски бойни самолети под натиска на Брюксел.