Още в първия мач от третия ден на Световното имаме и сензация, при това една от най-големите в историята - Саудитска Арабия би Аржентина - 2:1 с обрат.

На стадион "Лусаил", на който ще се играе финалът, Лео Меси откри от дузпа 10-ата минута. В 48-ата напористият Салех Ал-Шехри изравни, а в 53-тата Салем Ал-Досари заби зрелищно за 2:1 с техничен прехвърлящ удар.

Два гола на двукратните световни първенци бяха отменени преди почивката - заради "тънки" засади, след като с помощта на реферите в "стаичката" бе отсъден и 11-метровият удар.

Саудитците, които в шест Мондиала досега имаха три победи, две равенства и 11 поражения, показаха много организирана игра и себераздаване. Докато Меси и компания като цяло разочароваха. Тимът пропиля много положения, показа и стари слабости. 

Неговите съперници имаха страхотни няколко минути след почивката, в които показаха, че могат и да атакуват. В защита бяха почти перфектни във всичките над 100 минути. Накрая на фаворита не помогна близо 15-минутното добавено време - абсолютно ненужно!

Мексико и Полша - другите два отбора от гр. С, излизат от 18 часа.

Така Саудитска Арабия сложи край на серията на Аржентина от 36 мача без загуба.

Меси стана първият аржентинец, който вкарва гол на четири световни футболни финали. Двубоят срещу Саудитска Арабия беше номер 20 за него на Мондиали, а той реализира седмото си попадение на шампионат на планетата.

Аржентина можеше да се оттегли на почивката при много по-убедителен резултат.

В 23-тата минута Меси прати топката във вратата на съперника за втори път, но при паса към него беше малко зад последния защитник на съперника. След това две попадения на Лаутаро Мартинес също бяха отменени.

При първото в 29-ата минута отново се намеси системата ВАР, която показа, че рамото му е с малко пред противников бранител.

В добавеното време Анхел ди Мария отправи точен удар, който обаче беше спасен от вратаря. Веднага след това саудитците извършиха принудителна смяна и Науаф Ал-Абид влезе на мястото на капитана Салман Ал-Фараж, който получи контузия.

Началото на второто полувреме шокира футболния свят с обрата. Първо Салех Ал-Шехри в 48-ата минута изравни с чудесен индивидуален пробив след отнета топка в средата на терена, а пет по-късно Салем Ал-Даусари направи 2:1 с красив удар по диагонала от левия ъгъл на наказателното поле.

Това бяха и първите два точни изстрела а в мача на Саудитска Арабия към вратата на Аржентина.

Селекционерът Лионел Скалони реагира светкавично с три смени, като в игра се появиха Лисандро Мартинес, Хулиан Алварес и Енцо Фернандес.

В 63-ата Николас Таляфико пропусна отлична възможност за Аржентина, след като негов удар отблизо беше спасен от вратаря Мохамед Ал-Оуаис. В 80-ата минута Лионел Меси получи правото да изпълни пряк свободен удар на 20-ина метра от целта, но стреля над вратата, а четири по-късно той направи и пропуск с глава.

В последните минути вратарят на Мохамед Ал-Оуаис контузи тежко в главата съотборника си Ясер Ал-Шахрани, който получи медицинска помощ и беше изнесен на носилка.

В 11-ата минута на добавеното време Хулиан Алварес с глава беше близо да изравни, но Ал-Оуаис отново беше на ниво и спаси. В следващия си мач Аржентина ще играе срещу Мексико на 26 ноември, а Саудитска Арабия излиза срещу Полша.