Европейският съюз ще се сдобие със собствена мрежа от телекомуникационни сателити до 2027 г. Проектът IRIS2 бе одобрен днес от европарламента и ще осигури Интернет в по-изолираните места в Европа и в цяла Африка.

IRISS (Инфраструктура за устойчивост, взаимно свързване и сигурност чрез сателити, съкращавана като IRIS2) не е нова, но доскоро Европа нямаше желание да влага толкова средства в проект, който на практика просто дублира достъпни в ЕС услуги.

Войната в Украйна обаче промени ситуацията - ЕС разбра колко бързо една държава може да остане без комуникации, ако разчита на трети страни, и проектът бе ускорен. Резервна сателитна мрежа означава, че дори при война или бедствия ще има винаги резервен комуникационен канал.

Той ще струва около 6 млрд. евро, като ЕС възнамерява да инвестира в него само 2,4 млрд. от тях. Останалите се очакват от частни компании и Европейската космическа агенция.

"IRIS2 ще обезпечи суверенитета и автономията на Съюза, гарантирайки по-малка зависимост от трети страни", твърдят от ЕП в изявление.

ЕС ще се стреми и да окуражава нов бизнес - целта е 30% от инфраструктурата да бъде изградена от европейски стартъпи.

Сателитната група ще бъде в ниска околоземна орбита, и ще допълни съществуващата система за навигация Galileo и мрежата за наблюдение на планетата Copernicus, които работят от десетилетия.