Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на (полу)заден за хартиената бюлетина. Борисов организира брифинг този следобед в централата на партията, от който се разбра основно, че ГЕРБ няма да настоява тази сряда да се гласуват окончателно измененията в Изборния кодекс, предизвикали масови протести, с които машината за гласуване се превръща в на практика "принтер" и класическата бюлетина се завръща в големите секции (около 9600 на брой). От думите му се разбра, че ГЕРБ ще оттегли "тези предложения, които не се харесаха на много хора, с право", ще се обсъжда Изборният кодекс преди да се измени окончателно (като не стана ясно колко време визира Борисов), ще бъдат подкрепени и идеите на "Демократична България" за въвеждането на преброителни центрове, както и за допълнителни гаранции за сигурността на машинния вот.

Борисов очевидно е слушал последните изявления на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който определи машините за гласуване като "Борисовки" - поради факта, че бяха въведени в мандатите на Борисов, като лидерът на ГЕРБ цяла седмица настояваше да ги нарича "Мадуровки" - не били въведени от ГЕРБ, а от независимия орган Централна избирателна комисия.

"Колегата Христо Иванов кръсти машините "Борисовки", макар че ние като правителство сме осигурили пари, за да се закупят тези машини. Към кое статукво ни връщат, когато ние сме осигурили изключително добри машини?! Това е същото като да си купиш "Рейндж Роувър", но шофьорът да е слаб и да кажеш "не е добра машината".

Щом са така наречени от Христо Иванов "Борисовки", а той обича да ме ласкае през годините, е, лоша "Борисовка" няма! Значи, щом са кръстени на мое име, поддържаме ги. Да направите така, че каквото излиза от машината, резултатът да бъде преброен", обърна се задочно към депутатите си Борисов.

С измененията на ГЕРБ по време на 18-часовото заседание на правната комисия миналата седмица устройствата за гласуване просто трябваше да служат за натискане на "бутоните" на екрана, а резултатът от минималистичните разписки - да се брои ръчно от членовете на секционните комисии. От "брифинга" на Борисов днес не стана ясно дали идеята остава, или е имал предвид сегашния вариант, при който се взима предвид протокола от машината в края на изборния ден, а разписките се броят само за сверяване - отговарят ли те на данните от протокола.

Борисов разпореди задочно на депутатите си, голяма част от които наблюдаваха изявлението от фейсбук профила му, утре на председателски съвет, да се разберат с ДБ за "работата на тази временна комисия, която се предлага". От ДБ предложиха парламентът да си даде месец за дискусии по Изборния кодекс с такава временна комисия, като от ГЕРБ упорстваха да е седмица. Какъв хоризонт й дава Борисов днес, не стана ясно, защото говореше за седмица-две. "Ако има несъвършенства, да бъдат отстранени - в рамките на седмица-две", посочи той.

Машините били добри и ни вършели работа, заяви изведнъж Борисов, за когото до вчера те бяха "пипани", като бе изразено съмнение, че са откраднали 90 000 гласа на ГЕРБ. "Затова винаги сме поддържали машинното гласуване", твърди още той.

"Това, което искаме да направите тази седмица или две, няма значение, защото основната цел е правителство, а не ИК за след 4 години, така че време има... Нямаме спор по машините", заяви още Борисов в отговор на критиките, че ГЕРБ, БСП и ДПС се готвят за манипулация на предсрочен вот сега и на местните избори догодина, а първият мандатоносител не работи изобщо за съставяне на кабинет, само за връщането на хартията. 

И заръча пак на депутатите си: "да се разберат с колегите от ДБ и за преброителните центрове".

"Ние отказ от машинното гласуване нямаме. Машините са добри. Да се надгражда", разпореди лидерът.

Така и не стана ясно защо от ГЕРБ отхвърлиха предложението за изменение в ИК за "надграждането". От ДБ искаха специално звено към ЦИК, което да отговаря за машинния вот, както и партиите, минали 4-процентната бариера за влизане в парламента, да имат достъп до кода, както и достатъчно време за проверки.