Т.нар. от противниците на машинния вот ГЕРБ, ДПС и БСП "машини на Мадуро" години наред бяха избирани от Министерския съвет - преди тази отговорност да бъде вменена на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това заяви един от заместник-председателите и говорител на ЦИК Цветозар Томов пред Нова нюз в коментар на "измиването на ръце" от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на неговите говорители, че не правителствата, а ЦИК е избрала устройствата на "Смартматик".

С машините се експериментира от 2009 г., припомни обаче днес Томов.

"Чух упреци към ЦИК, затова че тя е избрала тези машини.

Първо, елегантно се подминава въпросът откога ЦИК носи отговорност за провеждането на обществените поръчки. Дълги години отговорността беше на МС.

Когато в Изборния кодекс (ИК) има текствое, които не позволяват да се обяви друг тип машина, кръгът на изпълнителите рязко се стеснява. Машините на "Смартматик" бяха избирани години наред - от 2009 г. до 2016-а, от МС", припомни говорителят на комисията.

По това време на власт са правителствата на Борисов, това на Пламен Орешарски и служебни такива.

"Машините на Мадуро" и в момента се използват в окръг Лос Анжелис, в Силиконовата долина, посочи още Томов, визирайки изборите в САЩ, където се използват всякакви различни видове технологии за гласуване - от по пощата, през машини, до скенери. А не само скенери, както се опитват да вменят от Движението.

Томов припомни още, че именно от "Смартматик" сигнализират, че чрез машините са хванали около 1 милион дописани гласове за венецуелския диктатор Николас Мадуро, на когото "Хартиената коалиция" кръсти и българските устройства, поради факта, че "Смартматик" е фирма с венецуелски корени.

По думите на зам.-председателя на ЦИК сканирането е добра технология. Само, че той не разбирал някои неща около действията на ДПС, което заговори за елиминиране на сегашните машини и въвеждането само на сканиращи устройства.

"Пита се защо от ДПС досега не са давали такова законодателно предложение, което да отчита всички особености на тази технология", посочи Томов и уточни, че при сегашните правила за маркиране на вота с X или чавка (без да се излиза от квадратчето), с химикал, скенерът няма да отчете резултата.

И това може да доведе и до манипулиране на бюлетините.

"Има много текстове от ИК, които трябва да се променят и да се направи единен проект", категоричен бе по повода Томов.

Той коментира и елиминирането на практика на машинния вот от мнозинството на "Хартиената коалиция" в правната комисия в парламента. Както е известно, тя освен че върна масовото използване на старата бюлетина в големите секции, реши още, че отрязъците от устройствата ще се отчитат по същия начин, по който и тя. Т.е. няма да се взима предвид протоколът с резултатите, който в края на изборния ден устройството изважда и СИК нанася резултата. Заради тази промяна машините за гласуване бяха прекръстени на "принтери".

"Донякъде така излиза, защото системите за машинно гласуване са за да няма ръчно броне. Едно е само контролното преброяване на разписките, друго е, ако не отчитаме по никакъв начин машинния протокол", посочи говорителят на ЦИК.

И припомни, че контролната разписка няма защита като бюлетината, която има уникален номер и др. Изрази и съмнение, че дори да се вземе решение разписките да се печатат в БНБ, ще има техническа възможност за това.

Томов отчете и още един проблем - машинната разписка е малка по обем, което ще затрудни членовете на СИК първо да я разчетат, после да нанесат данните от нея, особено при местните избори през 2023 г., когато гласуваме и за кмет, и за общински съветници, а някъде и за районен кмет, кмет на кметство.

Отделно, ще се изискват печати на контролните разписки. Само, че бюлетината има един отрязък за печата, така че да не се вижда как е гласувал избирателят. Тайната на вота може да се окаже застрашена при подпечатване и на малките хартиени разписки от машината.

"Мит е, че машинното гласуване някак си по силата на самата технология, премахва контролирания вот. В известен смисъл го затруднява, защото хората, които се занимават с този вид криминална дейност, още не са свикнали, но ще свикнат.

Ние имаме проблем в 1/12 от секциите, т.е. в около 1000, където има странни резултати на избори. Да, намаляха с въвеждането на машините в началото, но започнаха пак да се увеличават", посочи още зам.-председателят на ЦИК.

Но допълни, че от друга страна всики подозрения за фалшификация на машинния вот не почиват на грам доказателства.