Саудитският първи дипломат днес омаловажи разговорите за нормализиране на отношенията с Израел, след като кралството отвори въздушното си пространство за израелски търговски полети и сключи важна сделка за острови в Червено море, което изискваше съгласието на Йерусалим, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Външният министър на Саудитска Арабия принц Фeйсал бин Фархан Ал Сауд говори пред журналисти след четиридневната визита на президента Джо Байдън в региона.

Държавният глава на САЩ прекара два дни от нея в Саудитска Арабия. Там той проведе разговори със саудитския крал и с престолонаследника, който е де факто управник на кралството, и участва в среща на високо равнище на регионални лидери.

Принц Фархан наблегна, че на форума не е имало обсъждане на каквото и да било военно сътрудничество с Израел или разговори за т. нар. „арабско НАТО“.

"Няма обсъждане за отбранителен съюз с Израел", повтори саудитският външен министър.

Връзките между Израел и Саудитска Арабия стават все по-тесни на фона на общата загриженост по отношение на Иран. Позицията на кралството е, че приветства нормализирането на отношенията с Израел, стига палестинските права и искания за държавност да бъдат гарантирани.