Американски учени използват силата на изкуствения интелект, за да предпазват пчелите от токсичните за тях пестициди, предаде електронното издание "Юрикалърт", цитирано от БТА.

Изследователи от Орегонския университет са създали модел, чрез който машина може да бъде обучена да прогнозира дали всеки нов хербицид, фунгицид или инсектицид ще бъде опасен за медоносните пчели. Това се прави на базата на молекулярната структура на съответното съединение.

Разработката, представена в изданието “Джърнъл ъв кемикъл физикс”, е важна, защото много плодове, ядки, зеленчуци и семена зависят от опрашване от пчели. Ако те не пренесат цветен прашец, необходим за възпроизвеждането, почти 100 вида земеделски култури в САЩ може да изчезнат. Икономическото значение на пчелите в световен мащаб годишно се определя на повече от 100 милиарда щатски долара. 

"Пестицидите широко се използват в селското стопанство за увеличаване на добивите и осигуряване на продоволствена сигурност, но те могат да навредят на видове като пчелите", обяснява Кори Саймън, един от авторите на проекта. "А насекоми, плевели и други стават устойчиви към използвани препарати,... нови пестициди трябва непрекъснато да се разработват, но е важно да не вредят на пчелите."