Изборът на президента за третия мандат бе прост и ясен.

Вариант 1: Поставя в неудобно положение "Демократична България", принуждавайки я да подкрепи правителство с мандат на БСП.

Вариант 2: Поставя в неудобно положение БСП, принуждавайки я да подкрепи правителство с мандат на "Демократична България".

Президентът избра вариант 1 и това е нормално и логично. Ненормално, нелогично и дори глупаво бе това, че активисти, симпатизанти и избиратели на "Демократична България" подкрепиха настоящия президент за втори мандат.

Оптимисти се оказаха онези, които очакваха президентът да прояви въображение, иновативно държавническо мислене, да разчупи шаблона и да връчи мандата на "Демократична България". В "Продължаваме промяната" хората са от поколението, което не е ходило в казарма, и може би не знаят, че въображението и разчупването на шаблона не е особено често срещано в армията.

Напоследък все повече се говори за коалиция, основана на евроатлантизма. Най-вече от ГЕРБ. Със сигурност това говорене ще се засилва особено много сега, когато БСП ще води коалиционни разговори, включително с "Демократична България".

Този въпрос действително е болезнен за избирателите на "Демократична България" - единствената безкомпромисно евроатлантическа формация в България. В "Продължаваме промяната" все пак са безкомпромисни евроатлантици отскоро. Те предпочитаха да си мълчат по въпроса за Крим, докато президентът, от чието гнездо се излюпиха, бе кандидат за втори мандат.

Могат ли обаче от ГЕРБ да претендират, че са евроатлантици?

Напоследък е много популярна една петорна експертиза, разпространена чрез европейския парламент, според която прочутите снимки с кюлчетата в чекмеджетата в спалнята на Бойко Борисов, са манипулирани. По този повод в социалните мрежи циркулира една снимка: Борисов на тенис корта, като текстът към нея гласи "Петорна експертиза установи, че това е Борис Бекер". Инициалите им са еднакви, безспорно.

Ето една петорна експертиза на евроатлантизма на ГЕРБ:

1. В третия си управленски мандат Борисов не изгони руски дипломат, докато цяла Европа го правеше покрай аферата "Скрипал";

2. В третия си управленски мандат Борисов се извини публично на Владимир Путин за това, че България не построи "Южен поток" - проект, който не отговаряше нито на европейските изисквания, нито на българските интереси за диверсификация;

3. В третия си управленски мандат Борисов даде 3 млрд. лв. от българския бюджет, за да се построи руско-турски поток, с който Путин си улесни войната в Украйна и гарантира доброто газово обслужване на приятелчетата си в Белград и Будапеща;

4. Путин вече газеше Крим, но Борисов продължаваше да иска само платноходки в Черно море;

5. От ГЕРБ продължават да спъват всички усилия за съдебна реформа, която да въведе върховенство на закона по европейски образец и да установи институционален контрол над главния прокурор. В замяна главният прокурор произвежда петорни експертизи.

Извод: евроатлантизмът на ГЕРБ е смокинов лист, прикриващ евразийски срамотии.

Безкомпромисните евроатлантици у нас винаги са били и вероятно винаги ще бъдат малцинство, което трябва да избира по-малкото зло. Днес по-малкото зло изглежда, че е БСП.

Факт е, че по теми като Украйна и Македония, БСП е по-близо до "Възраждане", отколкото до евроатлантизма. Факт е, че Иван Гешев и Сотир Цацаров бяха избрани и с гласовете на БСП.

Факт е обаче също така, че в последните месеци БСП е категорично "за" съдебна реформа и подкрепя инициативи, свързани с нея, като например закриването на специализираните съд и прокуратура.

Ако "Демократична България" подкрепи правителство с мандат на БСП, тя ще си гарантира, че малките стъпки в посока съдебна реформа ще продължат. Коалиция с ГЕРБ ще гарантира петорна експертиза, според която в България проблем в съдебната система няма.

Външнополитическите различия, поне засега, не са повод за БСП да разваля коалиции. Разбира се, ако от БСП искат връщане на руските дипломати или на "Газпром" разговорът веднага би трябвало да приключи.

Би било чудесно да отидем на избори и на тях избирателите да дадат мнозинство на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Това обаче очевидно няма да се случи.

За "Демократична България" изборът "подкрепа за мандат на БСП" безспорно е труден. Ако се вярва на социолозите, обаче при следващи избори изборът ще бъде още по-труден.