След драматична седмица на противопоставяне и улични протести срещу измененията в Изборния кодекс утре, ИК все пак влиза в пленарна зала за окончателно приемане. Като ГЕРБ ще направи някои отстъпки, в т.ч. със собствените си предложения, предизвикали и най-голямо недоволство.

Това стана ясно днес след провел се трети за деня председателски съвет. Първоначалното очакване бе, че депутатите ще си дадат време за спокойно обсъждане на промените - от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" предлагаха едномесечен срок за целта, а ГЕРБ първоначално седмица, като вчера лидерът й Бойко Борисов ревизира срока до "седмица-две".

В резюме: ГЕРБ ще подкрепи текста на БСП за смесеното гласуване - т.е. избирателят в големите секции ще посочва с хартиена бюлетина ли иска да гласува или на машина. Но се отказва от собствените си предложения, с които устройствата на практика бяха превърнати в принтери. Флашката остава - за верифициране на резултата. Остава обаче ръчното отчитане от членовете на секционните комисии на машинните разписки. Досега меродвен бе машинният протокол, сега ще е броенето и отчитането на разписките.

От ГЕРБ са се съгласили и да подкрепят отхвърлените иначе първоначално текстове на ДБ, с които се дават още гаранции за сигурността на машинния вот - създаване на специализирано звено към Централната избирателна комисия, както и регулярни проверки на кода.

Нямало обаче смисъл да се приема предложението на дясната коалиция за преброителни центрове.

По думите на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, партията се отказва и от отмяната на въвеждането на район "Чужбина". Все още обаче не е ясно как ще бъде разрешен този въпрос, като се налага промяна и в разпределението на мандатите, ако той бъде обособен, в т.ч с ремонт в Кодекса.

Остава също така предложението за видеозаснемане и запис в изборния ден.

По информация на Клуб Z ПП и ДБ няма този път да бойкотират заседанието на парламента, както направиха при предходния опит на "Хартиената коалиция" бързо да прокара измененията на второ четене.