Промените в Изборния кодекс се обсъдиха на второ четене от правната комисия. На първо четене основното, което бе прието, е да се върне възможността за гласуване с хартиена бюлетина. Това връщане бе подкрепено от ГЕРБ, БСП и ДПС.

На второ четене в комисия хартиената бюлетина не само бе потвърдена, но реално машинното гласуване бе обезличено. По предложение на ГЕРБ бе приет текст, според който резултатите ще се отчитат само и единствено от хартиените бюлетини и разписките от машината и няма да има електронно отчитане.

На второ четене броят на предложения се оказа огромен. Повечето от тях бяха извън обхвата на приетите на първо четене текстове, което е нарушение на правилника на Народното събрание. От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" предложиха заседанието поне да бъде отложено, за да могат да се запознаят с тези предложения. Това обаче бе отхвърлено с гласовете основно на ГЕРБ, БСП и ДПС.

По предложение на ГЕРБ бе заличена идеята за създаване на изборен район чужбина.

По предложение на ГЕРБ бе приета промяна, с която вече ще се искат 100 подписа, а не 40, както бе досега, за откриване на секция в чужбина извън дипломатическите ни представителства.

По предложение на ГЕРБ бе закрит обществения съвет към ЦИК.

Правната комисия прие предложенията на "Възраждане" и БСП съставът на ЦИК да се увеличи от 15 на 25 души. Аргументът на "Възраждане" бе, че така ще се разпределят по-добре пропорциите в комисията, които трябва да отговарят на разпределението на политическите партии в Народното събрание.

По предложение на ГЕРБ бе премахнат текстът, който задължаваше  ЦИК да работи за въвеждане на електронно гласуване.

"Мнозинството е решило да обърне с хастара навън изборния кодекс".

Това коментира Надежда Йорданова ("Демократична България").

Друго предложение на ГЕРБ бе във всяка комисия в чужбина да има поне по един член, който е държавен служител.

След няколко часа дебати депутатите в крайна сметка стигнаха и до хартиената бюлетина. Формален вносител на предложението е БСП.

От ДПС предложиха да се гласува само с хартиена бюлетина, но да се отчита само на машина, като това става с нов вид машини, които да преодолеят огромния брой невалидни бюлетини.

От "Продължаваме промяната" се обявиха против връщането на хартиената бюлетина и за това да се запази изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели. От партията изтъкнаха данни, според които избирателната активност е била много по-ниска в секциите, където гласуването е било само хартиено. А при отчитането на вота с хартиените бюлетини се допускат огромни грешки в протоколите.

"Вие смятате ли, че нормален човек може да има доверие с тези машини, не знаем какво се случва с гласовете на българските граждани".

Това каза Радомир Чолаков (ГЕРБ). Той припомни, че машинното гласуване е било прието с много малко гласове, едва ли не "насила".

"Няколко милиона българи не вярват на машините", каза Чолаков.

И допълни:

"Не искам да ми казвате, че съм мафиот, Обиждате ме лично. Ние искаме честни избори не по-малко от вас".

В дебата се включиха и представители на инициативен комитет "КПД". Те изтъкнаха, че 111 хил. граждани са се подписали в подписка за връщането на хартиените бюлетини.

От името на инициативния комитет Станислав Недков - Стъки упрекна противниците на връщането на хартиената бюлетина в "саботаж" и "подривна дейност". Според него с хартиената бюлетина се възстановява доверието в българските институции. Недков призова "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да решават истинските проблеми на хората.

Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната") упрекна Недков, че обижда народните представители.

 В инициативния комитет "КПД" участват знакови имена - проф. Антоанета Христова, Соня Колтуклиева, Недялко Недялков, Петьо Блъсков, Николай Бареков, Александър Урумов, Юлий Москов и др.

В крайна сметка предложението на вносителите от БСП избирателят да може да избира как да гласува - с хартиена бюлетина или машина - бе прието.

От ГЕРБ обаче предложиха отчитането на вота да се прави само чрез хартиени бюлетини и разписките от машинното гласуване. Надежда Йорданова ("Демократична България") възрази, че така реално се отменя машинното гласуване. Тя изтъкна, че от ГЕРБ не са дали нито едно доказателство, че е имало манипулации с машинния вот.

Йорданова изтъкна, че първоначално вносителите са твърдяли, че с връщането на хартиената бюлетина искат да дадат на хората възможност за избор. Сега обаче такъв избор няма да има.

"Ще имаме хартиени бюлетини отпечатани в печатница и такива отпечатани от машина. Накрая все ще броим хартиени бюлетини".

Това каза и Милен Матеев от "Продължаваме промяната"

"В Конституцията пише - властта произтича от народа. С тези машини властта произтича от софтуер", възрази Чолаков.

И допълни, че "властта произтича от народа" означава "народът брои". В крайна сметка предложението на ГЕРБ бе прието.

Депутатите решиха секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, сега ще се счита за бюлетина от машинно гласуване. Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.

Правната комисия прие предложението на ГЕРБ да има видеонаблюдение след края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите, но то няма да се записва на електронен носител.