Сив и черен пазар за нов клас медикаменти се заражда в САЩ - хапчета за прекратяване на бременност, съобщава Wired. След решението на Върховния съд, след което всеки щат сам вече може да решава относно правото на аборт, все повече сайтове предлагат "решение" на едро и дребно.

В десетки щати абортите са незаконни или силно ограничени след отмяната на историческото (от 1973 г.) решение Роу с/у Уейд. В някои хапчетата все още са опция, като Флорида, където са възможни до 15-ата седмица. В много обаче не са или скоро няма да бъдат.

Т. нар. MTP китове са комплект от две хапчета - мифепристон и мизопростол. Предимството им е, че не се налага анестезия, престой в болницата (в България е формално нужен). Бременната жена взима едно хапче от доктора, последвано от друго 36 до 48 часа по-късно. Медикаментите заедно предизвикват спонтанен аборт, придружен от кървене и коремни болки.

Проблемът на медикамента е, че не е препоръчителен за всяка бременна - тя може да има алергия към съставките, може да взима други медикаменти, които пречат на действието им (списъкът е дълъг), ако бременността е извънматочна, ако има песар. И е допустима най-късно до осма-девета седмица.

Много от сайтовете за продажба на такива китове са набързо направени, но не всички внасят хапчета - много от доставките са от САЩ в САЩ, което е индикация, че някой е натрупал запаси от медикаментите. Когато те се изчерпат обаче, ще е налице и истински черен пазар - с внос от страни като Индия.

Един кит струва между 200-250 долара, значително над обичайната цена - в някои държави тя пада до 5 долара, в други е 20-30 долара.