Българските отбори научиха потенциалните си съперници за третия предварителен кръг на европейските клубни турнири, като първо трябва да достигнат дотам.

Ако елиминира ирландския “Шамрок Роувърс”, “Лудогорец” ще има тежка задача срещу хърватския хегемон “Динамо” (Загреб) на третото сито в Шампионската лига. Все пак и “Динамо” не се е озовал още тази фаза - трябва да премине през северномакедонския “Шкупи”.

Отпадналите продължават в пресявките за групите на Лига Европа, а победителите ще играят помежду си на 2/3 и 9 август. “Лудогорец” ще бъде домакин в първия мач.

ЦСКА-София ще се изправи срещу ирландци или словенци в Лигата на конференциите, ако в първото си европейско изпитание за тази година отстрани “Македония Гьорче Петров”.

Победителят от двойката на “червените” очаква “Сейнт Патрикс Атлетик” (Република Ирландия) или “Мура” (Словения). Мачовете в третия кръг ще се играят на 4-и и 11 август, а първи домакин ще е ЦСКА-София или МГП.

С “Мура” са свързани едни от най-болезнените спомени за привържениците на ЦСКА заради изненадващото елиминиране на техния отбор точно преди 10 години - през 2012-а.

Междувременно бе потвърдено, че мачът между “Македония Гьорче Петров” и ЦСКА-София от втория предварителен кръг ще се играе в Скопие в четвъртък от 18:30 ч. Вариантът със Струмица отпада.

“Левски” също изтегли възможен стар познайник - “Вележ” (Мостар) от Босна и Херцеговина. Той е фаворит в двубоя с “Хамрун Спартанс” (Малта), а пък “сините” трябва първо да преодолят гръцкия ПАОК, който приемат в четвъртък.

“Левски” срещна “Вележ” в далечната 1986 г. Елиминира съперника с 2:0 в София и 3:4. Ако стигне до такъв спор, тимът от “Герена” и сега ще е домакин в първата среща.

Прескочи ли в третия тръг, “Ботев” (Пловдив) пък ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между “Кизилжар” (Петропавловск, Казахстан) и “Осиек” (Хърватия). 

На дневен ред обаче сега е “Апоел” (Никозия), който идва на ст. “Васил Левски” в сряда, а седмица по-късно е реваншът. Както и сега, “Ботев” ще е домакин в откриващия мач.