Групата на седемте водещи в света икономики Г-7 предложи днес ценови таван от 65-70 долара за барел при внос на руски петрол, предаде Ройтерс. Според агенцията той ще се отрази слабо на приходите на Москва, защото се равнява на това, което плащат за тази суровина в момента купувачите от Азия, най-големите от които са Китай и Индия.

Ройтерс се позова на пет източника от бранша, запознати пряко със сключваните сделки.

Целта на тавана е да бъде лишен руският президент Владимир Путин от източник да финансира войната си в Украйна, без да се предизвикват големи сътресения на световния петролен пазар, които биха тласнали цените нагоре.

Приходите от нефт и газ се очаква да дадат 42 на сто от общите приходи на Русия тази година или еквивалента на 196 милиарда долара според финансовото министерство на страната. Миналата година те бяха 152 милиарда долара или 36 процента от общите приходи на страната.

Г-7 и Европейският съюз планират да въведат ценовия таван, който ще се отнася само за превозвания по море петрол, на 5 декември.

Петролът тип “Брент” се продаваше за 85 долара на барел в сряда, което би означавало цена от 50-60 долара за барел за руския нефт тип “Уралс”, посочва Ройтерс.

Според агенцията тази конюнктура означава, че западните превозвачи и застрахователи, които транспортират руски петрол по море, ще могат да продължат да го правят, без да се страхуват, че ще бъдат санкционирани. 

То означава също, че Русия няма да има нужда да изпълнява заканата си да спре доставките за държави, които са въвели ценови таван за руския петрол.

Според указанията на американското финансово министерство таванът се отнася за цената free on board (FOB), т. е., без да се включват в нея разходите за превоз и застраховка. Т. е. това ще бъде цената, ако купувачът отиде и натовари петрол пряко от руски терминал.

Ройтерс отбелязва леко понижение на международните борсови цени на петрола тази сутрин. То е причинено не само от предложението на Г-7, но и от по-високите от очакваните запаси от бензин в САЩ и от разширяването на мерките срещу COVID-19 в Китай, които потискат производството и съответно намаляват търсенето.

Фючърсите за суров “Брент” спаднаха с 21 цента или 0,3 на сто до 85,20 долара за барел. Тези за типът “Уест Тексас интермидиът” паднаха с 16 цента или 0,2 процента до 77,78 долара за барел. И двата показателя паднаха с 0,3 процента в сряда след новината, че предлаганият ценови таван ще бъде над пазарните цени в момента.