Полицията задържа тази сутрин Георги Мараджиев, кмет на Стамболийски и областен координатор на ГЕРБ в Пловдив. Мотивите за ареста все още не са ясни, съобщава БНР. Засега не му е повдигнато обвинение.

Полицаите първо обискираха фабриката на сина на Мараджиев в Стамболийски. Там бе разпитан и самият кмет, а проверките продължиха в сградата на община Стамболийски.

Мараджиев определи случващото се като опит за сплашване и видя в нея действия на полицията срещу работа му като активист на ГЕРБ.

"Дори не знам защо е акцията.Тази  фабрика е на сина ми, аз работя в общината. Идват избори и аз съм винаги на прицел като общински координатор на ГЕРБ. За мен акцията е политическа, а претърсването във фабриката е незаконно", каза пред Радио Пловдив кметът на Стамболийски. 

Той отрече  причина да е злоупотреба с евросредства, каквото информация се появи неофициално по-рано.

Служители на Икономическа полиция в Пловдив извършват проверки във фирмата на кмета на община Стамболийски Георги Мараджиев. Това каза за БТА ръководителят на пресцентъра на полицията в Пловдив Анелия Влахкинова. Тя подчерта, че Мараджиев е извикан в полицията за обяснения, но на този етап не е арестуван.  

От парламентарната група на ГЕРБ/СДС се обявиха  в подкрепа на кмета си. На брифинг в парламента Десислава Атанасова обяви, че арестът бил продължение на полицейските репресии от времето на Бойко Рашков. Оттам поискаха и оставката на сегашния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Днешното задържане на Мараджиев не е първото. Това е пореден опит са му бъде повдигнато обвинение. Последния път той беше задържан през пролетта на 2021 година по сигнал за изборна търговия с гласове. 

В момента Икономическа полиция и прокуратура са във фабриката на сина на Мараджиев в Стамболийски и извършват обиск. Мараджиев е отведен от маскирани полицаи с качулки. Това е пореден опит за арест на кмета. Последния път той беше задържан през пролетта на 2021 година по сигнал за изборна търговия с гласове.