Второто четене на промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина, започна днес в парламента с остри пререкания в пленарната зала. След близо 3 часа дебати депутатите успяха да приемат само заглавието.

В началото на обсъжданията стана скандал. Зам.-шефът на парламента Йордан Цонев не даде думата на Настимир Ананиев ("Продължаваме промяната") за процедура и разпореди на Радомир Чолаков (ГЕРБ), който е председател на правната комисия, да започне да чете доклада. Ананиев протестира остро, заради което Цонев го отстрани от заседанието.

Това предизвика цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната", начело с Кирил Петков, да наобиколи трибуната и да не позволи на Чолаков да чете доклада по законопроекта.

"Изгонете ме и мен! Спазвайте правилника", крещеше Петков.

Цонев му заяви, че правилникът се спазва, тъй като е обявил, че започва доклада по законопроекта преди Ананиев да поиска думата.

Депутатите от "Продължаваме промяната" с всички възможни средства се опитваха да забавят гледането на промените. Те произнесоха декларация, в която за пореден път заявиха готовността си да съставят правителство на малцинството, заедно с "Демократична България".

Многократно депутати излизаха на трибуната, за да искат думата по всякакви процедурни въпроси, най-вече по начина на водене. Въпреки напрежението Цонев демонстрира хладнокръвие. Самият Ананиев не напусна залата, въпреки че бе отстранен.

От "Продължаваме промяната" заявиха, че Цонев трябва да изгони всички, които бяха наобиколили трибуната, или да отмени наказанието на Ананиев. Цонев отговори, че заради добрия тон отменя наказанието на Ананиев.

В крайна сметка след около половин час разправии дебатът започна по същество. Но се заплете още по заглавието на закона.

Според Николай Денков ("Продължаваме промяната") то трябва да бъде закон за контрол над избирателите.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че по време на дебатите депутатите от партията ще покажат какви машинации се правят с машините, но "с факти". Той даде примери от секции, в които броят на подписите на гласувалите и броят на разписките от машините е съвпадал, но броят на отчетените електронно гласове е бил различен.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) декларира, че партията ще оттегли своите предложения за отпадането на район "Чужбина", за повишаване на броя на подписите, с които се открива секция в чужбина - от 40 на 100 - и за закриването на обществения съвет към ЦИК. Тя призова по тези въпроси да не се дебатира и да не се губи време.

"Тези предложения са отвратителни, но не са по съществото на спора. Съществото на спора е - ще оттеглите ли хартиената бюлетина, с която фалшифицирате изборите".

Това репликира Радостин Василев ("Продължаваме промяната").

Надежда Йорданова ("Демократична България") предложи законът да се нарече "закон за нарушаване на доверието в изборния процес. Според нея с промените се въвежда фактическа забрана на машинното гласуване.

"Някои хора имат съмнения, че земята е кръгла. Но това не променя учебниците."

Това каза Милен Матеев ("Продължаваме промяната") по повод факта, че от ГЕРБ, БСП и ДПС се аргументират със съмнения в машинното гласуване, заради които искат да се върне хартиената бюлетина.

За дебата по заглавието имаше записани 60 депутати. Десислава Атанасова предложи поиска той да бъде прекратен.

Тук Настимир Ананиев реагира, че така от ГЕРБ цензурират опозицията. В крайна сметка предложението на Атанасова не бе прието.

Веднага след това думата взе лидерката на БСП Корнелия Нинова, която реши да наблегне на това как от "Продължаваме промяната" са поставили неприемането на промените в Изборния кодекс като условие за създаване на правителство.

"Изведнъж в смисъл на държавата и партиите се превърнаха едни машини и флашки", каза Нинова.

Според нея гражданите са разделени на половина по отношение на машинното и хартиеното гласуване. Нинова попита какво значи надписът "Дневникът е подправен", който се появи на някои машини на последните избори. И също даде примери за секции, в които има разминаване между машинното гласуване, подписите и хартиените отрязъци.

"Всички знаем, че изборното право е основно конституционно право. Няма по-сериозна антикорупционна мярка от машинното гласуване. Връщането към хартиеното гласуване е връщане към организираната престъпност, която иска да си открадне изборите".

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Божидар Божанов заяви, че "Дневникът е подправен" означава, че флашката е дефектирала и машината е открила това.

Кирил Петков припомни на Нинова, че тя била казала, че ще гласува и с ГЕРБ, с ДПС и дявола, ако това ще ѝ донесе още 15 депутати. Никой не е чувал тези думи, реагира лидерката на соцпартията. От "Продължаваме промяната" се опитвали да овладеят БСП, продължи тя, след което ги нарече "аматьори в тази посока".

"Взе да става весело", коментира Карадайъ.

Той допълни, че грешките в машинното гласуване, открити в някои секции, са били в полза на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Божанов заяви, че това е некоректно внушение, защото става дума за фактическа грешка в преброяването на секционната комисия.

Последва ново предложение за прекратяване на дебатите по заглавието, като този път то бе прието. Никола Минчев упрекна депутатите от БСП, че са продължили дебатите само и единствено, за да се изкаже Нинова и социалистите не са дали възможност на останалите да се изкажат, като са подкрепили прекратяването на дебатите след изказването на лидерката си.

В началото на заседанието бе обявено, че има споразумение то да не продължава след 14.00 часа, когато свършва по принцип. Все пак в края започна спор колко точно е била почивката и съответно с колко трябва да се удължи заседанието.

В крайна сметка заглавието на законопроекта бе подложено на гласуване и бе прието.