С 39 гласа "за" и 9 въздържали се пловдивските общински съветници решиха да упълномощят представителя на общината в "Пълдин туринвест" да гласува против апорта на варненските акции в дружеството. Той не само ще гласува против, но и изрично ще заяви, че волята на Община Пловдив е да упражни блокиращата си квота, съобщава БНР

Извънредното общо събрание на дружеството е насрочено по - късно днес и на него трябва да се приемат дяловете на община Варна, представляващи 29% от собствеността на панаира. Дори това да се случи и акциите да бъдат приети, тъй като квотата на Община Пловдив е блокираща, апортът няма да се осъществи на практика. 

До решението се стигна след бурни дебати на общинската сесия, която протича при със силно гражданско присъствие.

В началото Филип Доминов, представител на гражданите, присъстващи на сесията, припомни, че пловдивският панаир е най-големият в Югоизточна Европа и призова общината да използва блокиращата си квота. „Днес е единственият шанс пловдивският панаир да не стане герговски панаир“, каза той.

Адвокат Николай Василев призова ОбС да запази за поколенията Пловдивския панаир, тъй като е сред символите на Пловдив.

Председателят на групата общински съветници на "Демократична България" Веселина Александрова обясни, че ОбС трябва да упълномощи представителя на община Пловдив Ясен Михайлов да гласува против увеличаването на капитала, като използва механизма за защита на общините в смесени дружества. Ако все пак се приемат, кметът Здравко Димитров да обжалва решението. "Да спрем апорта на акциите на община Варна, защото иначе делът на Пловдив ще спадне до 22,9%", призова тя.

Независимият общински съветник Георги Величков припомни, че Пловдив има два стратегически обекта – летището и Панаира, като и двата се водят умишлено към унищожаване. "Панаирът гине сега, идеята е да се даде без пари на частни лица", каза той.

Председателят на групата „Автентична лява БСП“ Николай Радев заяви, че ако не апортира акциите си в "Пълдин Туринвест", община Варна ще ги продаде на друг инвеститор, затова преложеният вариант е „най-малкото зло“.

Сделката

Припомняме, че през април Варненският административен съд отмени сделката на варненската община за Пловдивския панаир, с която той премина изцяло под контрола на бизнесмена Георги Гергов - тоест, скрита приватизация.

Втори състав на Варненският административен съд с председател Веселина Чолакова отмени решението на общинския съвет на Варна от 10 декември, с което акциите на общината в "Международен панаир Пловдив" АД се апортират в дружеството на Гергов "Пълдин Туринвест" АД.

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го придобие, се точи с години. Кулминацията бе на 10 декември м.г., когато общинският съвет във Варна взе решение да прехвърли своите акции в дружеството на "Пълдин". Предложението за апорт на акциите бе на кмета Иван Портних (ГЕРБ), след отправено такова искане от Гергов.

Така на практика бе погазено решение на варненския общински съвет от 2017 г. акциите от Панаира да бъдат подарени на държавата.

Гергов вече държи 50,3% от капитала на панаира. Община Варна има 28,9 на сто. Или с решението от 10 декември "Пълдин" би следвало да придобие контрол с 79,3% - дял, осигуряващ му квалифицирано мнозинство при вземането на решения. Останалите 20,6 на сто от акциите държеше община Пловдив, но тя ги върна на държавата през 2017-а, след поредния скандал. Варна обаче така и не направи това, въпреки решението на местния парламент от същата година.

Решението в местния парламент на Варна бе взето с 28 гласа "за" от ГЕРБ, БЗНС-Ал. Стамболийски, ВМРО, ДПС и двама независими. "Против" гласуваха 15 съветници – от ДБ, БСП, "Възраждане" и един от ВМРО.

Така топката се прехвърли в полето на тогавашния областен управител на Варна - Марио Смърков, който по закон има право да ревизира решенията на общинския съвет. Общинарите на ДБ от Варна и Пловдив поискаха от него да поиска от съда отмяна на решението на варненския общински съвет. Смърков подаде жалба в законовия срок в административния съд, който отмени сделката, но не на последна инстанция.

Междувременно, в края на декември м.г. Окръжна прокуратура-Варна разпореди две проверки във връзка с апортна сделка. Това стана малко след като и тогавашната министърка на икономиката - Корнелия Нинова, подобно на предшественичката си от служебния кабинет Даниела Везиева, поиска да се спре скритата приватизация на панаира от компанията на Гергов.