Португалия спечели с 3:2 срещу Гана в мач от гр. Н на Световното, който ще влезе в историята с рекорда на Кристиано Роналдо. "Седмицата" откри резултата от дузпа, така стана първият в историята с попадения на пет мондиала.

В другата среща от групата по-рано днес, Уругвай и Южна Корея направиха бледо 0:0.

Бледо бе и първото полувреме на ст. "974" между африканците и "трите щита", но след това двата съперника си вкараха пет гола, изнасяйки най-зрелищните 45 минути от началото на Мондиала.

Португалия започна по-активно, като бързо натика своя съперник в половината му. Роналдо бе изведен на чиста позиция, но имаше малко време за реакция и вратарят Лаурънс Ати парира акцията му. Иберийците имаха още няколко добри възможности, но постепенно ганайците се справиха с офанзивата им.

След малко повече от час игра американският съдия Исмаил Елфат отсъди много спорна дузпа за Португалия, до голяма степен изработена от Роналдо. Не се видя ясно дали въобще има контакт със защитника. От 11-те метра ветеранът постави пореден изумителен рекорд и даде аванс на своя тим в 65-ата мин.

Гана получи шанс да изравни след грешка на португалците и го направи чрез Андре Аю в 73-тата.

Равенството се задържа едва пет минути. При отлична контра Жоао Феликс получи брилянтен извеждащ пас и отблизо върна аванса на отбора с червени екипи - 2:1.

Много бързо стана и 3:1, изглежда ганайците бяха в шок и противникът им се възползва. Този път голмайстор бе Рафаел Леао - 3:1 в 80-ата.

Изглеждаше, че всичко е решено, но в 89-ата Осман Букари върна надеждите на "черните звезди" (това е прозвището на отбора, бел. ред.), като се има предвид колко дълго е добавеното време на Световното. 

В последната му девета минута вратарят на португалците Диого Коща направи грешка, която можеше да коства победата на тима му, но африканците не успяха да се възползват пред опразнената врата. 

Така Португалия направи важна крачка към елиминационната фаза.