Седем души загинаха вчера при руски обстрел по украинския град Херсон, предаде ДПА, цитирана от БТА. В същото време градксите власти в Киев обмислят частична евакуация на населението, оставено без ток и вода сред все по-суровата зима.

Херсон бе подложен на артилерийски огън и на обстрел с реактивни системи за залпов огън, каза областният управител Ярослав Янушевич. В резултат на атаката загинаха седем души, а около 20 са ранени.

Украинските сили си върнаха контрола върху Херсон в средата на месеца. Руските войски се изтеглиха от него и заеха позиции на другия бряг на р. Днепър, откъдето продължават с обстрела по града.

В Киев - до 3 часа ток в денонощието

Властите в Киев обмислят да евакуират част от населението на места, където то може да преживее по-лесно ставащата все по-сурова зима. Това заяви  кметът на украинската столица Виталий Кличко в интервю за германския . "Билд".

„Обмисляме възможността някои хора да се преместят в предградията на Киев: сиропиталища, старчески домове. Не може да се нарече евакуация, но обмисляме временно преместване на някои групи от населението. Но сега не се говори за това. Но трябва да имаме различни сценарии за действие“, каза той.

Кличко призова гражданите да се подготвят за „най-лошия сценарий“ на спиране на тока по време на ниски температури.

Също така кметът на Киев призова Германия да предостави на Украйна хуманитарна подкрепа: да прехвърли генератори, топли дрехи и други необходими неща в допълнение към оръжията за отбрана.

Киев ще получава ток два до три часа в денонощието, докато бъде възсстановена преносната мрежа на страната и заедно с нея - снабдяването от ТЕЦ и АЕЦ. Това съобщи украинският информационен сайт НВ, позовавайки се на ръководството на енергийната инфраструктура на страната.

Най-тежък е проблемът с липсата на електроснабдяване в 15 области, включително в Киев, каза в редовното си обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски. Той добави, че в тези области е прекъснато и водоснабдяването.

Най-трудно е положението в Киевска, Кировоградска, Днепропетровска, Лвовска, Полтавска и Харковска областях.

Над 15 000 души в неизвестност от началото на войната

Над 15 000 души са в неизвестност от началото на войната в Украйна, съобщи Международната комисия за изчезнали лица, цитирана от Ройтерс.

Базираната в Хага организация, създадена след войните на Балканите през 90-те години, отвори офис в Киев, за да помогне на Украйна да документира и издирва хора в неизвестност.

Матю Холидей, програмен директор на организацията за Европа, заяви, че не е ясно колко хора са били интернирани, задържани в Русия, колко от тях са живи и колко са починали и са били погребани в импровизирани гробове.

Процесът на разследване на изчезналите в Украйна ще продължи години след края на сраженията, заяви Холидей в интервю за Ройтерс.

"Числата са огромни и предизвикателствата, пред които е изправена Украйна са огромни", добави Холидей.