Поредна гонка с нелегални мигранти се е завързала край село Ракитница на пътя между Чирпан и Стара Загора, съобщава БНТ. Явлението вече е пандемично, но за щастие няма тежко пострадали.

Бус с 24 мигранти е самокатастрофирал при преследване от полицейски автомобили.

Първоначално МПС-то е било засечено край Чирпан, като водачът не е спрял на вдигната „стоп-палка“. Последвало е преследване, при което шофьорът на буса е загубил контрол над превозното средство, то се е завъртяло на пътя и е спряло.

Трафикантът – мъж от украински произход, е леко пострадал. Няма пострадали полицаи при преследването.

Установено е, че в буса са се намирали 24 нелегални мигранти.

На мястото вече е започнал оглед в присъствието на прокурор от Окръжната прокуратура в Стара Загора.

По-рано сутринта БНР съобщи, че 12 нелегални имигранти от Сирия са задържани на "Цариградско шосе" в София.

По информация на "Хоризонт" имигрантите са били в лек автомобил със сръбска регистрация, който е бил спрян за проверка.

Заедно с бегълците е задържан и водачът на колата, който е чужд гражданин.

Всички са отведени в 8-о столично РПУ.

Както Клуб Z вече писа, завчера вътрешният министър Иван Демерджиев на нарочен брифинг обобщи, че това вече е бизнес, който при това привлича множество чужди граждани у нас - заради символичните наказания. Залавяните биват поляци, сърби, литовци, украинци, сирийци, иракчани и различни други националности. А делата срещу трафикантите в огромната си част завършват с условна присъда или глоба. Което им позволява веднага отново да се "включат" в бизнеса.

Демерджиев изпрати до парламентарните групи в НС спешни предложения за промени в НК: трафикирането да "прескочи" наказанието от 5 г . - да стане до 6 г. и така да се превърне в тежко престъпление. Освен това да се конфискува превозното средство, ако е собстевонст на дееца, ако не - да се налага глоба 10 пъти от стойността му.