Иранските сили за сигурност откриха огън срещу протести след петъчната молитва в размирната югоизточна провинция Систан-Белуджистан, оставяйки десетки убити или ранени хора, казаха активисти, цитирани от АФП.

Ислямската република засили репресиите срещу протестите, предизвикани от смъртта на 16 септември в ареста на Махса Амини, 22-годишна иранска жена от кюрдски произход.

Протестиращите призоваха за национални демонстрации тази седмица в знак на солидарност със северозападната провинция Кюрдистан, която заедно с югоизточната Систан-Белуджистан понесе тежестта на смъртоносното потушаване на протестите в Иран.

„Кюрдистан, Кюрдистан, ние ще те подкрепим“, бяха чути протестиращи да скандират в петък във видео от столицата на Систан-Белуджистан Захедан, един от малкото градове с преобладаващо сунитско население в предимно шиитски Иран.

„Кюрдите и белуджите са братя, жадни за кръвта на лидера“, пеят те в други непотвърдени кадри, публикувани в социалните медии, във връзка с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

По-късно активисти казаха, че силите за сигурност са открили огън по протестиращите в града.

„Десетки са убити или ранени“, каза базираната в Лондон Кампания на активистите на Балоч в своя канал в Telegram.

AФП  отбелязва, че не е успяла да потвърди броя жертвите.

Базираната в Осло организация Ирански човешки права (IHR) заяви, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция е използвал военна техника, включително картечници срещу протестиращи.

Населените с кюрди провинции на западен и северозападен Иран са средища на протести след съмнителната смърт на 22-годишната Махса Амини в полицейски участък в Техеран, след като бе арестувана за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод за жените в ислямската република.

Иран осъди резолюцията на ООН за създаване на мисия за разследване на репресиите срещу протестиращите

Министерството на външните работи на Иран осъди решението на Съвета на ООН по правата на човека да изследва реакцията на ислямската република срещу протестите след смъртта на Махса Амини.

Техеран се противопостави на провеждането на спешната сесия на съвета в четвъртък, поискана от Германия и Исландия.

Той "напълно отхвърля" приетата резолюция за създаване на мисия за установяване на фактите на високо ниво, се казва в изявление на министерството късно в четвъртък.

Правителствени служители обвиниха за "бунтовете" "чуждите врагове" на Запад.

Външното министерство каза, че Иран вече е сформирал национална комисия за разследване, включваща правни експерти и "независими представители".

"Формирането на какъвто и да е нов механизъм за проверка на инцидентите през последните два месеца в Иран е безполезно и представлява нарушение на националния суверенитет на страната", се казва в изявление.

По-голямо от очакваното мнозинство от 47-членния съвет подкрепи започването на разследването: 25 гласа "за", 16 "въздържали се" и само шест страни – Армения, Китай, Куба, Еритрея, Пакистан и Венецуела – "против".

Техеран обвини Германия и други страни, които подкрепиха резолюцията, че отправят "фалшиви и провокативни твърдения за нарушаването на правата на мъжете, жените и децата, които Иран отхвърля".

"Тази резолюция беше взета под натиск от определени политически лобита, които зависят от невярна информация, разпространявана от антиирански медии", обвини външното министерство.