Ако имам тази възможност, за 15 до 30 дни ще реша проблема с миграцията. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше в Стара Загора по повод Есенната регионална академия на Жени ГЕРБ.

„Навсякъде в Европа даваха за пример България и Борисов с най-добре охраняваната шенгенска граница без никакви бежанци, а вижте в момента какво става, когато ГЕРБ не е на власт“, коментира той, цитиран от БТА.

Борисов беше категоричен, че в Европа трябва да се върнат на власт системните партии, каквато е ГЕРБ. Той определи управлението на "Продължаваме промяната" като „тежка корупция, огромна инфлация, огромно обедняване, изцяло неохранявана шенгенска граница“.

„Аматьори си позволяват да дават оценка на ГЕРБ. Днес излезе оценката на "Стандард енд Пуърс", която посочва, че растежът през следващата година ще е по-малко от един процент при инфлация от 15 на сто. Това на английски се нарича "дизастер", а на български катастрофа“, каза още той.

От думите му стана известно, че според него България няма да влезе в еврозоната и вече трябва да догонва Румъния, като даде пример, че преди две години "ние първи влязохме в чакалнята на еврозоната".

Все пак Борисов смята, че има изход от политическата криза.

„Шанс има сега след подписване на документ, в който ясно да се посочва какви задачи ще има правителство, и то да бъде с мандат шест месеца или най-много до местните избори. Това е техническо правителство, което трябва само да свърши едни задачи. Така няма да се оцапаме с коалиции, които не искаме“, коментира още той.

Борисов коментира възникналия конфликт между бившия премиер Кирил Петков и народния представител от "БСП за България" Георги Свиленски относно твърдението на Свиленски, че Петков "държи кодовете на машините" за изборите.

„Не мога да повярвам, че се налага да се съглася с БСП, висша степен на корупция е да откраднеш изборите, заяви той. - Ако Свиленски беше казал, че Борисов като премиер е държал кодовете, днес щеше да има протести и какво ли не", каза той и подчерта, че това е доказателство за политическата изолация, в която се намира ПП. 

Борисов посочи още, че той е "за" машинното гласуване и напомни, че то е въведено от ГЕРБ.

"Само че дойдоха хора, които твърдят, че държат кода. И аз съм склонен да вярвам на Свиленски", каза той.

На срещата присъства още Норберт Бекман-Диркес, ръководител на офиса на фондация „Конрад Аденауер“ в България. Той определи настоящия момент като изключително важен за политиката не само в България, а и в целия свят.