"Ако баба ви беше мъжка", "Вие явно на боб ли, на какво гледате", "Поздравления" за кметовете и актива на ДПС, че организира мобилни секции по домовете на хората, които после, оказва се, гласуват масово за Движението. "Аз виждам нещо смущаващо там, където хората не са гласували за ДПС."

Това са думи на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ към журналистката Мария Цънцарова, направила интервю с него в петък на тема изборните правила и резултатите. В този ден депутатите дебатираха до полунощ предложенията на "Хартиената коалиция", а ден по-рано, заради отпора на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" след три часа скандали, бе прието само заглавието на проекта.

По думите на Карадайъ това било "истерия", а депутатите противници на масовото връщане на хартията и превръщането на машините в "принтери" - "истерици".

Самият Карадайъ размаха от трибуната справка, според която в два случая имало общо три гласа разлика между протокола от машината и ръчното преброяване на контролните разписки. Така се опита да онагледи "машинациите" с устройствата (като не е ясно дали разликата при тези "цели" три гласа не е плод именно на ръчното човешко броене, б.р.). Но в отговор на въпрос защо не са сезирали компетентните институции, ако смятат, че машините изкривяват вота, обяви, че не били следователи, а народни представители.

Бе помолен да коментира и собствените си изказвания от миналото, като това, например, че всеки може да гласува с машината. "От 2014 г. казваме бюлетина и скенер. Хартиената бюлетина е в полза за гарантирането на правата на българските граждани", заяви само. На въпрос, че имало само две грешки с машините, а какво смята за хилядите грешки в протоколите от времената преди въвеждането на устройствата, пак повтори новата теза за скенерите. "Ако не сте го разбрала - ние предлагаме само скенери!", ядоса се той.

Разговорът продължи в този дух, защото на Карадайъ му бе трудно да отговори на въпроса дали за ДПС вотът ще бъде честен, ако се приеме смесеното гласуване, а не скенерите на ДПС, отхвърлени от правната комисия, което в 99% от случаите означава и последващо отхвърляне в зала. "Очакваме да видим залата как ще гласува", отвърна Карадайъ.

"Вие явно на боб ли, на какво гледате - ще коментираме след гласуването в зала", обърна се към водещата.

"Ако баба ви беше мъжка, сега в момента този разговор щяхме ли да го водим. Вашето "ако"... Четири пъти ви повтарям, че предположения няма да правя - дайте да видим фактите, ще коментираме факти", заяви още.

И допълни, че като приключи законът, ще й организира семинар по технически въпроси.

Бе попитан и за странните "движения" около секциите за хора в неравностойно положение, които са масови в общините на ДПС и също така масово се гласува за Движението (а те са само с хартия). По думите на Карадайъ това, че кметовете и активистите на партията успели да помогнат на тези хора било похвално.

"Никъде в ИК не е записано че демократичната полиция може да се превърне в политическа милиция, да вземе избирателните списъци и да обикаля от къща на къща български избиратели. Само тези които не са обжалвали не са спечелили делата", заяви той, визирайки акциите на Бойко Рашков като МВР министър, които от ДПС определяха като репресия. 

"Ние с вас трябва да направим една проверка в НОИ. Мисля са около 600 000 тези в неравностойно положение. Не знам какъв е упрекът. Поздравления!" - поздрави кметовете и актива си за добрата организация на мобилните урни.

Бил внушение въпросът на водещата за кого мисли, че ще гласуват хората на хартия като им отидат от ДПС по домовете.

"Очаквам и от вас персонално да гласувате за ДПС. Това е правилният избор. Аз виждам нещо смущаващо там, където хората не са гласували за ДПС, а обратното", получи "предложение" Цънцарова.

Ако имало нужда от защита на демокрацията, ДПС щяло да "изкара" поне 20 000 души на протест - даде пак заявка той. А какво значи да "изкара?". 

"Вие какво разбирате, да ги хвана за косата и физически да ги извлача?!"