Лъжа, подета от Бойко Борисов за целите на поредното му предавано на живо комедийно шоу.

Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира пред бТВ твърденията на депутата от БСП Георги Свиленски относно кода на машините за гласуване. От парламентарната трибуна Свиленски обяви как Петков държал кода в джоба си и опитвал да търгува с него с левицата, само и само партията да се откаже от връщането на хартията. Това се случи в петък, по време на среднощното дебатиране на измененията в Изборния кодекс, като още тогава Петков отвърна, че ще съди Свиленски. Темата, разбира се, бе подета от лидера на ГЕРБ, който в събота при среща с женския партиен актив я коментира надълго, гарнирано с видеостена, на която бе излъчено и изказването на Свиленски.

"Абсолютно не", посочи днес Петков по повода има ли истина в твърденията на червения депутат. И пак попита защо, ако е "държал" кода е допуснал ГЕРБ да спечели последните избори. По думите му това, което е казал на социалистите е било да се направи независим външен одит на кода.

"Това е вече трето или четвърто шоу (на Борисов) - измисля се една фалшива теза - ще се затварят централи, на следващия ден ЕК казва "няма такова нещо", "Джемкорп" -  "ужас, продава се енергетиката" - оказа се, такова нещо няма. Сега свиленски - кодовете в джоба и ги продавам - всички ИТ-та се смеят. Хайде г-н Борисов да направите една визия за България, да поканите за разговори за правителство, 60 дни минаха", допълни Петков.

И посочи още, че БСП има два дни (този уикенд) да преосмисли позицията си и да се откаже от хартията - за да излезе от стигмата "статукво".

"Те още не са направили крайното си решение. Ако наистина кодът им е проблемът, има толкова много ИТ специалисти и одитори, нека там да им е фокусът. Защо не го подкрепиха при среднощните промени", посочи съпредседателят на ПП. "Ако искат да добавят допълнителни проверки, но не да се опитваме чрез фалшива новина за вдигане на топката, след което г-н Борисов с 30-минутното комедийно шоу, да подеме тезата", допълни.

Петков призна, че е разговарял с лидерката на БСП Корнелия Нинова миналия юни, когато тя бе негов вицепремиер и социалистите пак опитваха да прокарат хартията, като й предложил да се търси някакъв среден вариант, в т.ч. с хартия да гласуват над 60-годишните.

"Казах, че ако тя толкова се страхува, че има възрастни хора, които не могат да гласуват с машината, да се опита тогава да въведе някакво ограничение на база възраст", посочи той. Като призна, че такъв текст би бил противоконституционен като дискриминация.

На финала Петков пак призова левицата да оттегли измененията си и даде пример с огромния брой недействителни бюлетини назад в годините.

"Все едно хвърляме всичките гласове на голям град на боклука", посочи той.