Украйна почете паметта на жертвите на Гладомора. Край паметника в Киев, наречен "Горчив спомен от детството" във формата на момиче с житни класове в ръка, хората монтираха десетки лампички с различни цветове и запалиха десетки свещи, предава Укринформ. Участниците в церемонията поднесоха и житни снопове пред паметника и донесоха погачи.

На възпоменателната церемония за 90-ата годишнина от Гладомора присъстваха както президентът на Володимир Зеленски със съпругата си Олена, така и министър-председателят на Белгия Александър Де Кро и министър-председателят на Литва Ингрида Симоните.

Денят за възпоменание на жертвите на Гладомора тази година се проведе под мотото "Помним. Да се обединим. Ще спечелим!".

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевич пък заяви, че 90 години след сталинския Гладомор Русия отново извършва геноцид срещу украинците.

"Днес почитаме паметта на милионите украинци, убити от сталинисткия режим по време на Гладомора. След 90 години Русия отново започна пълномащабен геноцид над украинците. За да избегнем подобни трагедии в бъдеще, ние трябва да победим наследниците на Сталин сега", написа Ринкевич в Туитър.

Малко по-рано Зеленски призова света да признае Гладомора от 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ, както вече са го направили общо над 20 държави. Това той направи по време на Международната среща на върха на инициативата "Зърно от Украйна", посочва Укринформ.

"На фона на продължаващата руска агресия също толкова важно е да признаем Гладомора от 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Това вече са направили САЩ, Канада, Австралия, Полша - общо 17 държави. А през 2022 г. Бразилия и Чехия го направиха. Преди ден призовах за това държави и международни организации, които все още не са го направили. На 23 ноември съответното решение взе Румъния, на 24 ноември - Ирландия, на 25 - Молдова. Призоваваме и другите да се присъединят в името на тази важна историческа истина", каза Зеленски.

Той подчерта, че това ще бъде проява на солидарност с Украйна в тези трудни за нея времена.

В заключение той покани всички в Украйна след една година за следващата среща на върха, за да оценят съвместните усилия и да очертаят бъдещи планове.

"Можем да преодолеем всички заплахи само заедно. Само заедно можем да победим и да изградим цивилизован свят без войни, без тероризъм, без глад", заключи Зеленски.

Както съобщи Укринформ, на 90-ата годишнина от началото на Гладомора Украйна стартира инициативата "Зърно от Украйна", в рамките на която се планира до средата на следващата година да бъдат изпратени около 60 кораба с украинско зърно до най-бедните страни в Африка.