"Долу Китайската комунистическа партия, долу Си Цзинпин".

Такива възгласи се чуваха из Шанхай по време протести срещу COVID мерките, които прераснаха в открити призиви за смяна на властта, предаде Ройтерс.

Демонстрации срещу строгите ограничения се проведоха в много градове на Китай, подклаждани от недоволството след избухналия пожар в жилищна сграда в Урумчи (столицата на северозападната провинция Синцзян), при който умряха 10 души. Трагедията предизвика разгорещен обществен дебат, в който мнозина предположиха, че загиналите не са успели навреме да се измъкнат заради заключени врати, тъй като сградата е била поставена под частичен локдаун.

Властите отрекоха мерките да са възпрепятствали евакуацията и спасителната операция, но това не успокои ядосаните китайци, които почти три години вече преминават през продължителни периоди на локдауни и отваряния. В Шанхай, най-многолюдният град на Китай, хора се събраха снощи за бдение със свещи, което в ранните часове на деня прерасна в протест.

Докато голяма група полицаи ги наблюдаваше, демонстрантите държаха празни листове хартия - символ на протест срещу цензурата. По-късно те крещяха:

"Да се отмени затварянето в Урумчи, да се отмени затварянето в Синцзян, да се отмени затварянето на целия Китай!".

По същото време друга голяма група започна да вика призивите за свалянето на ККП и Си Цзинпин. 

Това се случва малко повече от месец, след като китайският лидер си осигури рекордния от Мао насам трети петгодишен мандат начело на КНР.