Утре (29 ноември) отборите на САЩ и Иран играят решителен мач от група В на Световното. Янките имат две точки, а персите - три.

Покрай двубоя обаче вече има доста напрежение, като се имат предвид и доста обтегнатите отношения между двете страни.

Националният отбор на САЩ започна да показва знамето на Иран в социалните мрежи без герба на Ислямската република.

На официалната страница на националния тим на САЩ в Туитър бе публикуван банер с мачовете в груповата фаза, а знамето на Иран бе показано без герб. Същото е в профилите на американския отбор в други две социални мрежи - Фейсбук и Туитър, информира АП.

Американската федерация по футбол обяви в изявление, че прави това, за да демонстрира „подкрепа за жените в Иран, борещи се за основните човешки права“. Това става на фона на продължаващите протести в Иран, на които властимащите проливат все повече кръв.

Часове, след като ходът на американците придоби известност, Иран обяви, че ще подаде жалба във ФИФА, предаде Би Би Си.

„В акт на непрофесионализъм страницата в Instagram на футболната федерация на САЩ премахна символа на Аллах от иранското знаме, пише иранската държавна информационна агенция IRNA. - Иранската футболна федерация изпрати имейл до ФИФА, за да изиска от нея да отправи сериозно предупреждение към федерацията на САЩ.”

Програмата за 28 ноември

Днес завършва втория кръг от първата фаза - всички отбори тази вечер ще са изиграли по два мача и ще останат последните двубои, в които срещите в групите ще са по едно и също време.

Преди това обаче има трябва да се играят вторите мачове от групите G и H.

От 13 часа Камерун среща Сърбия, а от 18 ч е сблъсъкът Бразилия - Швейцария. Те са от гр. G, в която Бразилия има 3 т., “часовникарите” също толкова, а западните ни съседи и африканците загубиха първите си срещи.

В гр. Н са двубоите Южна Корея - Гана (15 ч.) и Португалия - Уругвай (21 ч.). Кристиано Роналдо и компания са лидери с 3 т., корейците и урусите са с по 1, а ганайците - 0.