С 24-часово задържане по Закона за МВР засега продължава случката с "тарикатите", качили се с джипки на Паметника на Съединението в центъра на Пловдив.

От вчера видеото вълнува социалните мрежи - на него се вижда Мерцедес G-клас (любимата кола на героите от 90-те години, известна като Кубче, б.р.) и юнаци по анцузи. Джипът се катери по стъпалата на монумента, който е символ на обединена България и пред който застават всички официални лица на националния празник 6 септември.

Видеото е от петък късно след полунощ.

От кадрите се вижда, че хулиганската проява е извършена по тъмно. Високопроходимият автомобил се качва до постамента на паметника, а там вече има паркиран друг джип и група младежи.

„След като видях клипа, веднага се обадих на директора на МВР в Пловдив и той ме увери, че лицата ще бъдат установени. Това се случи в рамките на 24 часа.

Установени са лицата, управлявали джиповете. Те са на 23 и 25 години. 25-годишният мъж има предишно осъждане. Задържани са за срок от 24 часа по Закона за МВР. Предстои проверката по случая да бъде докладвана на районен прокурор”.

Това заяви пред Нова тв районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. От думите му стана ясно, че "умниците" са се поставили в тази ситуация само защото са публикували клипа. На мястото е пълно с камери, което доста е улеснило установяването им.

Той нарече случилото се отвратителна проява.

Шофьорите заявили пред властите, че искали да снимат музикален клип и затова качили превозните средства на паметника.

Само преди дни чалга клип възмути социалните мрежи, тъй като не него фолкаджийка в оскъдно облекло бе качена на камбанарията на църква в Самоковско. Софийската митрополия реагира остро с безпрецедентно писмо да "Пайнер".