До 10, 15, 20 години в Европа ще се обособи 200-милионна рускоговоряща общност, която може да предяви права за Балканите и Полша.

Това обяви руският синолог (специалист по китайски език и култура - бел. ред.) Николай Вавилов по време на участие в пропагандното предаване на Владимир Соловьов по държавната телевизия "Россия 1".

"Ето какво се случва в момента. От една страна, за мнозина има много поводи за отчаяния, но ако погледнете нещата от високо, Русия триумфално се бори срещу поне 1 милиард души от западния свят. И в течението на тази година западният свят не успя да се противопостави на Русия. Всеки обикновен руснак ще се съгласи с мен. Имаме топла вода, имаме храна, има работа, транспортът ни работи, метрото работи, получаваме си заплатите и се развиваме. Нашата икономика се преструктурира. Реално това е триумф на Русия".

Според Вавилов не бивало да се говори за изолация на Русия, "особено след като Китай се присъединява към Русия в нейния триумф, присъединява се Индия, присъединява се Югоизточна Азия, Африка и Латинска Америка".

"За каква изолация на Русия може да се говори, след като триумфално побеждаваме в крупната ни и мащабна специална военна операция. Сега, за диалектите - аз съм филолог. Украинският диалект е част от руския език. Няма такова нещо "украински език". Има само "украински диалект". Няма никаква разлика, ние напълно ги разбираме по слух. Две седмици са достатъчни, за да се научи този диалект".

След това синологът започна да обяснява защо Западът се страхува от Русия

"Да, врагът стои пред Москва и Санкт Петергбург. Но де факто, ако Западът не може да направи нищо по въпроса през следващите десетилетия, през следващите 10, 15, 20 години, ние ще възстановим контрола си върху тези територии. Всички тези народи, които се определят за независими, ще се влеят в голямата руска къща. Какво означава това? В Европа, която има население от 500 милиона души, може да се появи рускоговоряща общност от 200 милиона души, която говори един език и която може спокойно да предяви права за Балканите, Полша и други. Германците са 80 милиона - с турци, араби, пакистанци. Англичаните са 60 милиона - с пакистанци и други. Затова в Източна Европа ще се появи хегемон. Виждаме, че Западът не може да направи нищо. Гигантска общност ще се появи през следващите 10-15 години".

"Какво означава това?", задава си въпроса Вавилов и отговаря: 

"Ще се оттървем от стария, 20-30 годишен, износен костюм на глобализма. Трябва да го заменим с нова идеология, нов светоглед, нови социални структури, нови структури на вътрешната политика, в обществения живот, политическите структури и други".