Софийската градска прокуратура се е самосезирала за т.нар. кодове на машините за гласуване, с които от БСП твърдят, че е "търгувал" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. От обвинението ще възложат и проверка на ДАНС по случая, съобщиха от там за БТА.

Въпросните "кодове" (като е правилно да е в единствено число - код) станаха обект на интерес заради изказване на депутата на БСП георги Свиленски по време на среднощния дебат в петък по измененията в Изборния кодекс. "Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона", заяви Георги Свиленски от парламентарната трибуна. И допълни: "Защото вашият съпредседател и бивш премиер, ето там, дойде и каза - оттеглете закона и ще ви дам кодовете на машините. Кой е той, че ще държи кодовете на машините". 

Още тогава Кирил Петков, към когото бе адресирано "посланието" обяви, че това е лъжа и ще съди Свиленски. А вчера обясни, че единственото, което е предложил на социалистите, както стана ясно - това се е случило в пленарната зала докато депутатите на Корнелия Нинова са стояли на банките си, е било като толкова много ги притеснява кодът, да разпишат допълнителни гаранции за него чрез проверки от независим одит.

"Не мога да тълкувам какво е искал да каже г-н Кирил Петков. Но съм свидетел на този разговор, в който той дойде и каза оттеглете закона и ще ви предостсвим и на вас кодовете", заяви вчера и лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

В отговор на въпрос тя заяви, че имала съмнения за това, че изборите през октомври са били фалшифицирани. Не стана ясно защо два месеца по-късно не е сезирала институциите за това. Посочи само, че не било нейна работа (апропо, същото твърди и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ).  Надявала се обаче "след онзи ден" прокуратурата сама да се е самосезира. Което очевидно тя е направила.