Готови сме като коалиция да разговаряме с всяка партия в парламента. Наш приоритет е съставянето на правителство. 

Има условия за диалог. И колкото и да е несъвършен, смятам, че може да даде резултат.

Това обяви в понеделник на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Български възход" Стефан Янев по време на последната среща на държавния глава  - с най-малката парламентарно представена сила, преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет.

Радев поиска да разбере как от БВ си представят бъдещо правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Дали то трябва да е експертно, или излъчено от партиите с ясна политическа отговорност? От отговора на Янев се разбра, че това няма значение, важно е да има някакъв кабинет.

"Дори правителството да е експертно, то трябва да е подкрепено от партиите, Не можем да имаме конструкция, в която никоя партия да не носи отговорност. Не е важно името на правителството, а конструкцията, начинът на формиране на коалицията, принципите, приоритетите и хоризонтът, в който то ще действа. Има различни варианти, идеи. Но този тип коалиция да се базира на коалиционно споразумение с ясно разписани правила и приоритети", каза той.

По думите му било въпрос на "технология дали партия ще участва с експерти, или с политически представени лица".

"Дали ще бъдат лица от ръководствата на партиите - не мисля, че това е важен елемент от обсъждането. Важни са принципите, после ще се прецени кои да са експертите. Всяка партия трябва да излъчи контактна група, коята да подготви такъв тип коалиционно споразумение, на базата на което ще се определят и личностите, които да участват в такъв кабинет", добави той.

Радев спести на "Български възход" обвинителния тон, към който прибегна при консултациите с други от парламентарните партии, но коментира накратко ситуацията в Народното събрание, в което вниманието продължава да е фокусирано изцяло върху промените в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина.

"Вече месец измина от началото на консултациите, предоставих достатъчно време на партиите да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет. Но не виждам резултат в тази посока. Напротив вместо да се ангажират със съставяне на правителство, да се занимават с проблемите, пряко касаещи българските граждани, закони, попълване на персоналния състав на органи с изтекъл срок, в парламента решиха да се занимават с Изборния кодекс. Дълбоко се съмнявам, че това е е най-важният приоритет, както и четиричасовият спор за името на закона", каза той.

След което поиска да разбере какви са приоритетите и дневният ред на "Български възход", която макар и малобройна, имала своето място.

"Нашето поведение е устойчиво и от самото начало, още от предизборната кампания не тръгнахме да търсим конфронтация, нови разделителни линии, зададохме тон на диалог, на сътрудничество, който надявам се доста от партиите вече го оцениха като тон за възможни разговори. Решаването на проблемите на хората, ежедневието и предсказуемостта в нашия живот трябва да бъдат адресирани от парламента. Най-важното е да се състави мнозинство, което да покрепи кабинет.  С нови избори няма да бъдат решени проблемите, които вълнуват българското общество", обяви Янев.

Най-важното било да се роди мнозинство, което да предложи и състави правителство, както и да се търсят решения както "от гледна точка на множеството кризи, така и по отношение на перспективата на България в предстоящите месеци и години - членството в Шенген, в Еврозоната, които са по-фундаментални от самия План за въстановяване и устойчивост." Дебатът за Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост, усилията за съставяне на кабинет са основополагащи, каза още лидерът на "Български възход".

"Нашите усилия са насочени диалогът да даде резултат. Като нова коалиция в този парламент, сме готови да разговаряме с всяка партия, не е от значение кой ще е водещият, а българските граждани искат управление, правителство. Ако се стигне до третия мандат, пак трябва да има разговори с всички партии, независимо на кого ще бъде даден този мандат", добави Янев.

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и „Демократична България“.