След Франция и Бразилия, Португалия е третият отбор, който се класира на осминафинал на Световното.

“Трите щита” надиграха и победиха Уругвай с 2:0, така събраха 6 точки, следвани от Гана - 3 т., Южна Корея и Уругвай по една. Африканците срещат урусите в третия си двубой, а Португалия ще има протоколен за нея мач с Южна Корея.

По-рано днес “черните звезди” измъкнаха 3:2 от корейците в поредно зрелище. Гана поведе с 2:0, азиатците изравниха за три минути в средата на второто полувреме, но малко след това получиха трети гол, който се оказа и победен африканците.

А на стадион “Лусиал” и двата гола за Португалия вкара Бруно Фернандеш - в 54-ата и в добавеното време от дузпа. Не бе далеч от хеттрик, но негов удар попадна в гредата.

Отборът от Иберийския полуостров имаше преимущество през целия мач, можеше да води още преди почивката.

Португалия направи пропуски, преди в 54-ата Бруно Фернандеш да центрира, Кристиано Роналдо се извиси и опита да играе с топката, която изненада вратаря Серхио Роше - 1:0. Не стана ясно дали №7 игра с топката, като поне засега ФИФА счита Фернандеш за реализатор, но това може да се промени.

Веднага след това урусите отговориха с пропуск на ветерана Кавани и далечен удар на Нунес, който не представляваше проблем за португалския страж.

Треньорът им продължи да търси промяна на събитията на терена и смените в състава не спираха, като именно резервите Пелистри и Макси Гомес комбинираха. Последният нанесе удар, който се оказа опасен, но вратарят Диого Коща внимаваше и спаси.

Само три минути по-късно влезлият като резерва Луис Суарес пропусна ново положение за Уругвай, този път след изпълнение на свободен удар от Де Араскайета. Ударът на опитния стрелец излезе в аут, но това не беше всичко - след по-малко от минута Де Араскайета излезе срещу вратаря, който скочи смело и улови топката, предотвратявайки сигурен гол.

Това бяха единствените добри минути на уругвайците, до края португалците имаха контрола и спечелиха напълно заслужено.