Във връзка с публикувани некоректни твърдения във фейсбук публикация на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD) от 26.11.22 г., бихме искали да изразим следното становище:

"Категорично се противопоставяме на съдържащите се внушения и неверни твърдения, подтикващи към насилие и саморазправа с наши служители, несъвместими с принципите на демократичното общество и обективна журналистика."

Това се казва в позиция на TELUS International, публикувана във фейсбук.

Преди ден BIRD пусна профилите на част от служителите на Telus – фирмата, която модерира съдържанието на Facebook за България. И открито поиска от тях да му станат информатори, иначе ще публикува координатите им.

"Здравето, безопасността и благополучието на служителите ни винаги е било и продължава да бъде основен приоритет за компанията. Изразяваме безрезервната си подкрепа към всеки един от тях и ще подсигурим всички ресурси за запазване на тяхното физическо и ментално здраве", се казва още там.

От компанията обявяват и че вече били предприети юридически действия.

"Вече са предприети необходимите юридически действия към разпространителите на съответните неверни твърдения. Смятаме за недопустимо и крайно неморално използването на лични профили в социалните медии на наши служители без тяхно разрешение. По този начин, биват застрашени животът и здравето им, уронва се тяхното достойнство, както и приносът към компанията ни и обществото."

Ето и цялата позиция:

Във връзка с публикувани некоректни твърдения във фейсбук публикация на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD) от 26.11.22 г., бихме искали да изразим следното становище:

Категорично се противопоставяме на съдържащите се внушения и неверни твърдения, подтикващи към насилие и саморазправа с наши служители, несъвместими с принципите на демократичното общество и обективна журналистика.

Здравето, безопасността и благополучието на служителите ни винаги е било и продължава да бъде основен приоритет за компанията. Изразяваме безрезервната си подкрепа към всеки един от тях и ще подсигурим всички ресурси за запазване на тяхното физическо и ментално здраве.

Вече са предприети необходимите юридически действия към разпространителите на съответните неверни твърдения. Смятаме за недопустимо и крайно неморално използването на лични профили в социалните медии на наши служители без тяхно разрешение. По този начин, биват застрашени животът и здравето им, уронва се тяхното достойнство, както и приносът към компанията ни и обществото.

TELUS International e публично търгувана компания, от която мажоритарният дял е собственост на TELUS, водещ канадски телеком. Компанията е утвърден доставчик на услуги за аутсорсинг на бизнес процеси с над 70 000 служители в глобален мащаб. В България обслужва над 50 клиента и е най-големият работодател в сектора с над 4500 служители. Това са хора с различна експертиза, сред които има както студенти, за които това е първа работа, така и професионалисти с дългогодишен опит.

Решително се противопоставяме, също така, на всякакви внушения за участие в незаконосъобразни действия или връзки с политически партии. Публикуването на фалшиви твърдения в интернет, без да бъдат подкрепени с ясни факти и проверена информация, категорично противоречи на етичните принципи на журналистиката.

Благодарим искрено на всички, които изразиха подкрепа за нашите служители и компанията! Вярваме, че това е правилният начин за реакция към всяко неправомерно действие, което накърнява авторитета на даден човек или организация.