Журналистика ли е да изнудваш някого да ти стане информатор?

Този въпрос си задават журналисти и интернет специалисти, след като преди ден Бюрото за разследващи репортажи и данни (Bureau for Investigative Reporting and Data) BIRD пусна профилите на част от служителите на Telus – фирмата, която модерира съдържанието на Facebook за България. И открито поиска от тях да му станат информатори, иначе ще публикува координатите им.

„Това са част от служител/ки/те на #Телус, фирмата, модерираща съдържанието на Фейсбук в България. Вероятно някои от профилните снимки са фейк.

Вече разполагаме с координатите на десетки служители и сме пред моралната дилема да ги публикуваме, за да се окъпят в народната любов и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим, като в същото време отказваш да блокираш руските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки.

И това е само началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Вие сте над 3500. Някои не са замесени в тази мръсна работа. Но няма как да отсеем плявата от зърното. Единственият ви шанс за снизхождение е да станете информатори. Някои вече постъпиха разумно“, написаха от BIRD в профила си.

Реакциите не закъсняха. Още в постовете под публикацията във Facebook читатели масово осъждат „предложението“ на BIRD, което определят като „незаконно“ и „изнудване“.

Ето какво написа дългогодишният журналист и преподавател в САЩ Христофор Караджов:

BIRD.BG са на път да се сринат подобно на идолите си от Wikileaks, като от ценна част на гражданското общество се превърнат в помийна пощенска кутия.

Да модерираш за Фейсбук не е престъпление. Да работиш в някоя компания не е престъпление. Тия стотици младежи, много от които студенти, чиито профили BIRD.BG са изтипосали, не са там, за да подкрепят ГЕРБ, Путин или Баба Ванга. Ако има проблеми с модерацията, те са на ниво, много по-високо от това. Нека BIRD.BG удрят корупцията, нека бият истинските престъпления, нека осветят връзката с Кремъл. Нека дават гласност на деянията на истинските виновници. Това тук се нарича doxing (разкриванe на лична информация с цел вреда) и в този контекст е просто отвратително. Гадно е и да караш обикновени хора бланкетно да се оправдават, че не са вършили нищо нередно. Помиярщина е да ги наричаш презрително "дечица от Телус".

Изобщо, какво очаквате, BIRD.BG? Всички да избягат от компанията? Родителите им да си ги приберат? Фейсбук да спре публикациите на български? Светът да свърши?

Подобни действия със сигурност нямат нищо общо с журналистиката, но извън професионалната им несъстоятелност, те не са защитими и чисто човешки. Асоциация на европейските журналисти - България биха могли да вземат отношение, понеже както кривото огледало на социалните медии извращава представата на обществото за действителността, така и такива пишман "борци" създават повече проблеми, отколкото решават.

А ето и мнението на съоснователя на „Интернет общество“ Вени Марковски, който коментира публикацията на Караджов:

„Неподписаният заплашителен текст на БИРД е проява на кибер-тормоз, cyberbullying. Като се има предвид, че публикуваните имена и снимки изглеждат на доста млади хора, вероятно БИРД разчита, че с подобен род сплашване ще ги накара да се поддадат на шантажа, да доносничат, а може би и да споделят някаква вътрешна информация. Това са типично болшевишки практики, известни не само от случая с Павлик Морозов…“

Няколко часа след първата публикация на BIRD следва и нова, в която се твърди, че причината модерацията на българския Facebook да е тенденциозна в полза на ГЕРБ и ДПС се крие в платени от Министерството на икономиката при министрите Божидар Лукарски и Емил Караниколов три транша за 1,4 млн. лева на Telus. Без обществена поръчка.