Удължителният закон за действието на бюджет 2022 и през следващата 2023 година влиза на първо четене в Народното събрание. Текстовете бяха подготвени от Министерството на финансите, откъдето твърдят, че тъй като са част от служебен кабинет нямат право да правят политики, нямат и право да внесат свой проект. 

Точно обратното е мнението на "Продължаваме промяната", откъдето пък смятат, че МФ е задължено по закон да внесе нов проект. Въпреки недоволството на синдикатите, в текстовете е записано, че се запазва размерът на минималната работна заплата от 710 лева догодина. Максималният осигурителен праг остава 3400 лева, а пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското правило от 1 юли с 12 на сто, ако няма нов приет закон, припомня БНР. 

Удължителният закон може да действа и държавата да функционира нормално дори ако има избори през юли, заяви министърът на финансите Росица Велкова.

"Тъй като ще реализира и икономия в разходите през 2022 г., до юни месец бихме могли да се справим със средствата, които са от фискалния резерв и тегленето на дълг за рефинансиране на плащането."

Управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че е необходимо синхронизиране на паричната политика на покачване на лихвите с фискалните, т. е. да се върви към консолидация. В противен случай можем да се изправим пред ликвидни ограничения.

"Аз мисля, че не трябва да допускаме ситуация, в която Министерството на финансите ще изпадне в ситуация да избира между лоши и по-лоши решения."

Ако не затегнем харчовете от хазната, "има реален риск финансовите пазари да ни накажат, заяви Радев.