Целият борд на директорите на "Ювентус", начело с президента Андреа Аниели, подаде оставка, съобщиха медиите в Италия, а по-късно новината бе потвърдена от клуба.

Предполага се, че причината е лошото финансово състояние на "Старата госпожа". Загубите възлизат на 254 милиона евро - рекордни на Ботуша, а Юве е разследван от италианските власти за счетоводни злоупотреби, касаещи трансферите и приходите от правата на регистрациите на играчи в периода 2019-2021 г.

На 23 ноември трябваше да се проведе Общо събрание, отложено за 27 декември. "Ювентус" отрича да е нарушил правилата, казва, че сътрудничи на разследването.

Според вестник  "Гадзета дело Спорт", причина може да се търси и в провала на Европейската Суперлига. Аниели бе сред основните двигатели на проекта, стопиран само 48 часа, след като бе обявен през пролетта на м.г. Босът обаче продължаваше да твърди, че идеята е жива и скоро ще се реализира.

Вестникът съобщава, че доста от компаниите, търсени за спонсорство, са започнали да се отказват и това е внесло сериозно притеснение у Аниели, че няма да може да набави финансите, необходими за функционирането на клуба.

Бизнесменът е президент на "Ювентус" от 2010 г. За времето на неговото управление отборът спечели девет шампионски титли. Сред подалите оставка е и вицепрезидентът Павел Недвед, един от най-успешните чешки футболисти в последните 30 години. 

Освен тях двамата, другите напускащи са изпълнителният директор Маурицио Аривабене, както и членовете на управата Лорънс Деброа, Масимо Дела Раджионе, Катрин Финк, Даниела Марилунго, Франческо Ронкалио, Джорджо Такиа и Сузане Хейууд.

Аривабене ще продължи временно да изпълнява задълженията си.