Няма смисъл да споменавам името на Путин. Ролята му за войната е известна.

Това обяви папа Франциск в интервю за списание "America", цитирано от руската версия на "Свободна Европа", в отговор на обвиненията, че не назовава директно виновниците за войната, ограничавайки се с призиви за мир към двете страни в конфликта.

"Всички знаят моята позиция, със или без Путин", каза главата на Римокатолическата църква.

Той също така определи Гладомора за "геноцид на Сталин, извършен срещу украинците".

В интервюто Франциск потвърди, че смята украинския народ за мъченически.

"Ако имате народ, който се е превърнал в мъченически, имате някой, който го измъчва. Когато говоря за Украйна, говоря за жестокост, защото имам много информация за жестокостта на (руските) войски, които нахлуха в Украйна", отбеляза той.

Франциск си навлече обвинения в ксенофобство, след като посочи, че бурятите, чеченците и други руснаци, които "не се придържат към руската традиция", обикновено са "най-бруталните" в руската армия.

Ръководителят на Бурятия Алексей Циденов реагира на това изявление в своя канал в "Телеграм". Той каза, че за него е "странно" да чуе от главата на Римокатолическата църква твърдения за жестокостта на определени националности.

"Историята познава много примери за унищожаване на градове, държави и дори народи от онези, които се смятат за представители на цивилизовани нации".

Темата коментира и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която изтъкна, че думите на Франциск "са извращение на истината".

"Не забравяйте, че през 90-те и началото на 2000 г. ни казваха точно обратното, че руснаци и славяни измъчват народите на Кавказ, а сега ни казват, че народите на Кавказ измъчват руснаци. Това е извращение на истината", отсече тя, цитирана от ТАСС.