Сенегал победи Еквадор с 2:1 в решителен мач от група А на Световното в Катар и зае второто място, което означава класиране на осминафинал. Първото място е за Нидерландия, тимът на която срази домакините с 2:0.

В по-интересния сблъсък капитанът Салиду Кулибали вкара победното попадение в 70-ата минута. Преди това Исмаила Сар даде аванс на Сенегал от дузпа, а Мойсес Кайседо изравни за Еквадор.  

Сенегал стартира много силно срещата и още в 3-ата минута Идриса Гей отправи плътен удар, който мина много близо до дясната греда на вратата пазена от Ернан Галиндес. Пет минути по-късно Булайе Диа се измъкна от защитата, но ударът му бе неточен.

В 12-ата минута Илиман Ндиайе пробва удар от дистанция, като и в този момент Еквадор оцеля. Сенегал продължи да търси така важното попадение и в 24-ата Исмаила Сар направи отличен пробив, ударът при който отново не попадна в целта. В 37-та минута и Пате Сис пропиля отличен шанс, а еквадорците не можеха да намерят начин да противодействат на своя съперник.

В 43-тата Исмаила Сар бе фаулиран в наказателното поле и френският съдия Клеман Тюрпен отсъди дузпа за Сенегал. Сар застана зад топката и даде аванс на своя тим - 1:0.

След подновяването на играта Еквадор излезе далеч по-мотивиран, но трудно достигаше до възможности пред Едуард Менди. Представителят на Южна Америка все пак успя да изравни при първата си по-сериозна опасност. След центриране от корнер Феликс Торес отклони с глава към Мойсес Кайседо, който от непосредствена близост прати топката в мрежата на Менди.

120 секунди след това Сенегал спечели фаул в близост до наказателното поле на Еквадор. Последва центриране, което затрудни защитата, а Калиду Кулибали пръв стигна до отбитата топка и даде нов аванс на Сенегал. 

В 77-ата минута Естрада от Еквадор отправи акробатичен удар от въздуха, но топката попадна право в ръцете на Менди.

В същото време Нидерландия не срещна сериозна съпротива от Катар. Головете за "лалетата" реализираха Коди Гакпо в 26-ата и Френки де Йонг в 49-ата. Така катарците завършиха без точка и отбелязан гол и станаха най-слабият домакин в историята на Мондиалите.

В крайното класиране Нидерландия събра 7 точки, Сенегал е с 6, Еквадор има 4, а Катар е с 0. Първите два отбора чакат съперници от групата на Англия.