Руската армия в Украйна отново настъпва в Донецк и към Харков, обяви през нощта президентът Володимир Зеленски. Според него, Путин е похабил редовната си войска в източна Украйна.

Ситуацията на фронта е тежка, според Зеленски те не само настъпват в Донбаския регион, но планират и "нещо на юг".

"Но ние се държим, и най-важното - не позволяваме на врага да изпълни намеренията си. Те казаха, че ще окупират Донецк през пролетта, през лятото, през есента... зимата почна преди седмица. Губят стотици мобилизирани и наемници всеки ден.

Тази година Русия ще изгуби 100 000 от своите войници и Бог знае още колко наемници. И Украйна ще устои. И светът ще направи всичко възможно да осигури всички виновни за тази престъпна война да бъдат наказани", обяви Зеленски.

През последния ден украинските сили са контрирали руски атаки срещу шест селища на източния фронт. Ударени са артилерийски системи и са свалени 3 дрона, още 15 удара са нанесени от украинската авиация срещу руски военни цели.

Температурите в Украйна продължават да падат, което е сериозен проблем заради разрушената от руснаците инфраструктура на страната. Близо милион киевчани са останали без ток. Добрата новина е, че вчера е възстановено електричеството в половината Херсон, освободен наскоро от руските окупатори.