Групировката "Ислямска държава", разгромена в Ирак и Сирия, обяви в сряда, 30 ноември, смъртта на своя лидер, иракчанина Абу Хасан ал Хашими ал Кураши, като уточни, че той е бил убит, "докато се бие с враговете на Бог", предаде Франс прес.

В аудио съобщение говорителят на джихадистката групировка обяви, че е назначен нов "халиф на мюсюлманите" Абу ал Хусеин ал Хусейни ал Кураши. Името Ал Кураши се отнася до племето на пророка Мохамед, на което трябва да е потомък самопровъзгласилият се „халиф“.

Говорителят на групировката Абу Омар ал Мухаджир не уточни в съобщението си обстоятелствата около смъртта на лидера на групировката. Той не даде и никаква информация за новия водач на организацията.

След като бързо завладя обширни територии в Ирак и Сирия през 2014 г. самопровъзгласилият се „халифат“ на "Ислямска държава" се разпадна под ударите на международна коалиция и на силите на Ирак и Сирия.

След това групировката беше последователно дестабилизирана от смъртта или залавянето на редица нейни лидери.

Първият лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади ал Кураши, беше убит при удар на САЩ в Сирия през 2019 г., а приемникът му, Абу Ибрахим ал Хашими ал Кураши беше елиминиран през февруари при операция на американските специални сили в северозападната част на държавата.