Забраната за износ на нефтени продукти, произведени от руски петрол, ще бъде обсъдена от бюджетната комисия в парламента.

Вчера комисията по енергетика одобри законопроекта, внесен от ДПС, въпреки че представителите на служебното правителство остро се противопоставят на нея.

Предложението идва малко повече от седмица, след като кабинетът и представители на "Лукойл Нефтохим Бургас" обявиха, че компанията вече ще плаща данъци в България, но при условието, че има право да изнася продукти от руски петрол.

Законопроектът, предложен от ДПС, трябва да влезе в сила от 5 декември и се прилага до края на дерогацията за внос на руски петрол у нас, въпреки че ще влезе в сила европейското ембарго за покупка на нефт с произход тази държава заради руската война в Украйна, припомня БНР. 

"Дерогацията, която Кирил, Асен, Лена и другите са защитили, е да осигурите нефтени продукти за България и българските граждани", заяви Рамадан Аталай от ДПС по време на енергийната комисия.

Решението на експертите ѝ да подкрепят законопроекта срещна недоволството на служебния кабинет. Министър Христо Алексиев:

"Ако забраната влезе в сила, се получава следният сценарий – след 2 седмици спира рафинерията, България не виждам как може да осигури 2,5 милиона тона дизел в рамките на една седмица, това е логистично невъзможно. Дори и да се случи, цените ще бъдат много по-високи".

Според служебния кабинет - след като страната ни има дерогация за внос на руски петрол, преработените продукти от него могат да бъдат изнасяни, защото ще се с произход България.

Според редица експерти обаче това е практическо заобикаляне на дерогацията, а преди малко повече от седмица от "Лукойл" обявиха:

"Не можем да работим. Заводът не може да функционира в условия на ограничаване на експорта. Тоест – трябва ни изход. Ако няма изход, пълним си складовете и спираме. Това е". Думите на Илшат Шарафутдинов, ръководител на бургаската рафинерия.

Нейната заявка е, че догодина ще бъдат платени 700 милиона лева на хазната с връщането на цялата икономическа дейност на компанията в България.

Преди "Лукойл Нефтохим Бургас" да бъде изнесена в чужбина компанията, често обявяваше годишна загуба, следователно - нямаше печалба, която да бъде обложена.