Голямата новина от вчера - решението "Лукойл Нефтохим" най-накрая да започне да отчита приходите си в България и така да започне да внася данъци в нашата хазна, разбуни духовете на икономисти и финансисти. От една е очевидно добрата новина за нас - "Лукойл" ще се превърне в един от най-големите, ако не и най-големият, данъкоплатец у нас. От друга страна е съмнението за някакъв вид "бартерна" сделка между руснаците и правителството и най-вече съмнението, че рафинерията ще изпълни обещанието си. 

На първо място трябва да е ясно, че още вчера вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев призна, че "Лукойл" е приел да премести печалбите си тук, ако правителството изпълни един от ултиматумите на компанията - да разреши износът на рафинирани продукти извън страната. Това бе забранено от правителството "Петков" заради общите европейски санции. Служебният кабинет пък вече започна процедурата по отмяна на забраната. Другите условия за изпълнение на внасянето на 700 млн. лв. в хазната (хвърлените вчера числа бяха променяни поне 4-5 пъти по време на самата пресконференция, но 700 млн. лв. бе най-често срещаното) са също интересни - да нямало промяна в макроикономическата среда; заводът да работил при максимално натоварване; да се ползвал само сорт "Уралс", тоест руски нефт. 

Веднага след обявяването обаче, ,се появиха и първите съмнения за възможните последици на решението. Събрахме няколко различни мнения. 

ПП: Руският суров петрол трябва да остава на българския пазар

Официална реакция тази сутрин дойде от бившите управляващи от "Продължаваме промяната". Те адмирират решението за преместване на производството и плащането на данъци у нас, но са категорични, че руският суров петрол трябва да остава на нашия пазар, за да паднат цените на горивата. 

"Тревожна е обаче заявката за заобикаляне на духа на дерогацията, договорена от ПП, а именно „да няма забрана за износ на продуктите от преработка на руски нефт".

На първо място считаме, че това няма да бъде приемливо условие за ЕК. Преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че "лимитираната дерогация" цели "снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави".

На второ място, припомняме, че идеята на договорената от кабинета „Петков“ дерогация е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава на българския пазар! 


Също така е важно да подчертаем, че без дерогацията, България щеше да е длъжна от 5 декември да спре вноса на руски суров петрол, което щеше да доведе до недостиг на петрол и петролни продукти в страната", се казва в позицията на "Продължаваме Промяната", пишат от партията. 

ДБ: Тези 700 милиона лева от "Лукойл" не са птичка в ръката

Рано тази сутрин мнението си по темата даде и Владислав Панев - съпредседател на "Демократична България". По думите му, съгласата на "Лукойл" да плаща задълженията си у нас е добра новина, защото реално не го е правила от 2007 година.  За първи път тази година обяви, макар и символична, печалба от 70 милиона лева.

Относно 700-те милиона приход за бюджета за догодина, които обяви прогнозно вицепремиерът Христо Алексиев, Панев поясни, че това може да се получи при натовареност на рафинерията "на макс", правителството да договори продължаване на дерогацията за продажба на произведени от "Лукойл" нефтопродукти, както и ако се запази маржът между "Уралс" и "Брент".

"Нещата висят във въздуха. Тези 700 милиона лева не са птичка в ръката в никакъв случай."

Владислав Панев тълкува изявленията на служебното правителство като "договорка от типа и вълкът сит, и агнето цяло" и "изпреварващ удар, за да може да прекрати и исканията – и нашите, и на други парламентарни партии, за по-справедливо облагане на тези свръхпечалби".

Сега според него, "облагайки само една част от печалбите на компанията, стимулираме още по-голям внос на руски петрол, без това да се отрази на цените по бензиностанциите".

"Тоест ние не само заобикаляме санкциите. Ние насърчаваме по този начин покупките от Русия. От свръхпечалба над 2 милиарда лева ще влязат, при сегашните маржове, 700 милиона лева. Ако всичките тези пари се дадат за намаление на цените на горивата, може би около 50 стотинки на литър гориво."

ГЕРБ: Тате ще ми купи колело, ама друг път

Подобно - неособено ентусиазирано - бе и мнението на енергийния експерт на ГЕРБ - Делян Добрев. Още в понеделник вечерта той написа фейсбук статус, който може да бъде обобщен с началните му думи - "Лукойл/Литаско щели да насочат печалбите към България и да платят 700 млн. лв. данъци, ама догодина (тате ще ми купи колело, ама друг път)."

Според Добрев, парите, които "Лукойл" трябва да внесе не са 700 млн. лв., а над 1,2 млрд. лв. 

"Второ, няма да са 700 милиона, по-скоро може да са 0 милиона, защото тази договорка зависи от добрата воля и сръчността на счетоводителите на Лукойл/Литаско

Трето, ако Лукойл/Литаско искат да ни докажат, че са добронамерени да внесат 1,2 млрд. лв. за тази година доброволно, преди да сме ги пуснали в кошарата. 

Четвърто, ако не ги внесат доброволно какво правим? Свръхпечалбите от февруари до сега опрощаваме ли им ги?

Пето, как ще компенсирате уязвимите домакинства като няма нов бюджет? 

Шесто, кой ще е виновен догодина като се окаже, че със счетоводни операции са скрили печалбата? Или разчитаме на късата памет на избирателя?", пише Добрев. 

Експертите: Преместването на активите на "Лукойл" у нас няма да се отрази на цените на пазара

Такова мнение пък изрази  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му рафинерията трябва да работи с руски петрол, за да може да реализира печалба, която в последствие да влезе в държавната хазна.

"Рафинерията "Лукойл" трябва да оперира с руски петрол и да може да изнася тези продукти. На първо място с руски петрол, защото ако не обработва този руски петрол, няма да има тази разлика между Брент и Уралс. Така печалбата ще бъде никаква и колкото е по-голяма разликата, толкова по-голяма ще е и печалбата, толкова повече ще е и данъкът, който рафинерията ще плати в България. И е нормално да се продължи да се работи с руски петрол."

По отношение на факта защо трябва да изнася рафинерията, той каза, че продукцията, която тя прави, е доста голяма и около 40% от нея се реализира на българския пазар. Не може да прави по-малко, защото няма да бъде рентабилна и няма да плаща много данъци, допълни Светослав Бенчев.

Енергийният експерт Евгений Кънев пък е много по-критичен в свой пост във фейсбук, в който нарича вчерашното решение "PR захарче на Румен Радев". 

"На практика обаче, компанията - въпреки ширещата се заблуда, че на ниво собственост не е руска - е основен контрибутор в руския бюджет, където отиват милиарди да финансират войната на Путин", пише Кънев. 

В дългия си текст той коментира корпоративната структура на компанията, която е много по-сложна, отколкото предполага логиката. И завършва:

"И така идва мястото на "подаръка" от 700 млн. лв. Преместваме си операциите със седалище Бургас - казва "Лукойл" - което ще ви даде годишно 700 млн. в бюджета - но САМО ако продължи износът. Иначе няма как.

За да продължи износа, България трябва да влезе в конфликт с Европейската комисия. И това със сигурност ще го видим в следващите дни. Рафинерията спокойно може да работи и с неруски петрол, но тогава кой ще купува руския и кой ще финансира войната на Путин?
Заблуда е, че ще плащаме цената на руския петрол, а не цената на брент петрола по бензинстанциите. Ако въобще нещо влезе в бюджета от тази разлика - то това ще е цената на продължаване на нашия колониален статут. Затова Радев вече удължи и концесията на "Лукойл" за Росенец - с която надали ще ни приемат скоро в Шенген.

А как се плащат 700 млн. лв. в бюджета? Те биха представлявали 10% от чистата печалба от 7 млрд. лева, която ще отиде в Русия."