"Има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър - Васил Василев."

Това обяви на пресконференция в четвъртък министърът на културата в служебното правителство проф. Велислав Минеков.

Той уточни, че ще изчака резултата от назначената от него проверка в театъра.

"Решението е в ръцете на директора. Ако този директор не извади сам себе си от блатото, мога да ви обещая, че блатото ще бъде пресушено", каза още министърът.

Минеков не можа да посочи краен срок, в който проверката ще приключи.

"Тази проверка не е изключително финансова проверка. Това е проверка, цялостно, за дейността, за спазване на правилника, за освободените, кои са освободени, по какви причини, и кои са назначени, също - с какви качества и поради какви причини. Тъй като числото освободени вече е впечатляващо. Вероятно сте запознати с хората, които са били помолени да напуснат. Обезщетенията, които са получили, също са впечатляващи, но нещата не са само във финансов аспект", каза още той.

Той коментира и огласеното днес отворено писмо в подкрепа на Василев, подписано от голяма част от трупата на театъра.

"Не приемам подписки, в които директор моли служителите по такъв начин, че, както казваше дон Корлеоне, да не му откажат. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето", обяви министърът.

"Има подписка, която само преди няколко дни беше от 600 човека, в подкрепа на Александър Морфов, Явор Гърдев и Захари Карабашлиев, с ясно желание кой трябва да бъде освободен, продължи той.

"В антракта една от стените, по които трябва да се катеря, падна"

На пресконференцията в Министерството на културата бяха и актьорите от Народния театър - Албена Колева и Валери Йорданов, които се обявиха в подкрепа на Александър Морфов.

"В антракта на спектакъл една от стените, по които трябва да се катеря, падна. Просто падна. Двама души пострадаха, извика се линейка и ги откараха. Казвам - може и да е случайно, но кой знае. След това изиграх още два спектакъла на "Хъшове" и вече не се катеря. Просто пипам стената, правя се, че ми е много студено на пръстите и не се катеря. Щом се стига дотам, че актьорът трябва да проверява декора и да проверява дали ще оцелее до края на спектакъл, значи май нещо не е наред", разказа Валери Йорданов.

Актьорът заяви, че лично той не е доволен от реакцията на Министерството на културата.

"Защото очаквам моментални реакции. Може би трябва някой да загине, за да се вземе отгоре решението. От друга страна, запознавайки се със законите и уредбата в България, на тях май са им вързани ръцете. Няма какво да направят. Ситуацията е патова", каза Йорданов, цитиран от БТА.