Отворено писмо в защита на директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев беше разпространено в четвъртък като пореден щрих от задълбочащата се конфронтация там. 

Така първоначално изглеждащият като персонален конфликт между режисьора Александър Морфов и пиарката на театъра и добре познато лице на ДПС Велислава Кръстева все повече се разширява като явно се стига до момента, в който всеки в театъра трябва да заеме страна. 

"Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда", пише в отвореното писмо, подписано от добре познати имена.

Има и интересно уточнение, че "всеки един от артистите е запознат с текста на писмото и стои с името си".

"Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!", завършва с апломб писмото, в което иначе лаконично е изброено какво е свършил Василев.

Конфликтът придоби открита форма, след като Морфов надраска вратата на кабинета на Кръстева с надписи "Пиар на ДПС" и призиви да си тръгне от театъра. Режисьорът обясни, че бил провокиран от демонстративната поява на Кръстева редом до почетния председател на ДПС Ахмед Доган на парламентарния вот на 2 октомври. Започна проверка. По казуса са намеси и служебният министър на културата Велислав Минеков, който обясни, чев театъра имало едва ли не партийни квоти в новите назначения в ръководството, извършени от Василев. В резултат оставка подадоха главният драматург Захари Карабашлиев, както и режисьорът Явор Гърдев, който описа атмосферата като отровна.

Минеков назначи проверка, а Велислава Кръстева написа пост във фейсбук, в който даде да се разбере, че се чувства репресирана и че не смята да подава оставка. Историята стигна и до парламентарната комисия по култура, в която Василев обясни, че това си е вътрешен въпрос и говори за емоционалността на творците.

Подписка в защита на Морфов, Валери Йорданов обръсна косата си протестно

В градинката пред Народния театър започна подписка в защита на Морфов, а актьорът Валери Йорданов, една от зведите в знаковия спектакъл "Хъшове", вчера разпространи видео, в което обръсна косата си в знак на протест с действията на директора Василев и поиска оставката му.

Заедно с колежката си от трупата Албена Колева Йорданов организира подписката като подкрепа може да се декларира и онлайн на peticiq.com

Във видеото Йорданов казва:

"Няма как аз да си трая там, когато срещу себе си виждам такова управление като между 1976 и 1984 г.".

Според него десетина служители, които "перфектно" са изпълнявали служебните си задължения, са си тръгнали или са били принудени да го направят. 

Дава пример със служителка "инспектор салон", чиято врата е била разбита. По думите му коментарът на Кръстева е, че това е било направено, "защото се разширяваме". Но в този случай нямало разследване. Кръстева също така коментирала, че възрастните хора трябвало да си търсят на друго място работа, а "ние ще доведем млади служители, наши хора".

Стефан Цанев: Ахмед Доган прилапа и Народния театър

Писателят и драматург Стефан Цанев коментира ситуацията в театъра така:

"Браво на Ахмед Доган, прилапа и Народния театър. Не бива!" И още: "Не може представител на Народния театър да ухажва публично лидер на някаква партия. С това се унижава целият театър".

Ето и цялото отворено писмо в подкрепа на Василев

Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

Събра сериозен режисьорски екип;

Отвори сцена за млади режисьори;

Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата;

Откри нови сценични пространства;

Възстанови неправомерно свалени представления;

Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата;

Повиши актьорските възнаграждения;

Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра;

Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!

С уважение,

(всеки един от артистите е запознат с текста на писмото и стои с името си)

Албена Ставрева
Александра Василева
Ана Пападопулу
Антон Радичев
Аня Пенчева
Асен Данков
Биляна Петринска
Бойка Велкова
Валентин Балабанов
Васил Драганов
Владимир Карамазов
Владимир Пенев
Владислава Николова
Вяра Табакова
Георги Мамалев
Гергана Змийчарова
Дарин Ангелов
Деян Ангелов
Деян Донков
Ева Данаилова
Ева Тепавичарова
Елена Иванова
Емануела Шкодрева
Жаклин Даскалова
Жорета Николова
Иван Юруков
Илиана Коджабашева
Ирина Митева
Карла Рахал
Константин Еленков
Любомир Петкашев
Милена Атанасова
Михаил Петров
Ненчо Костов
Павлин Петрунов
Параскева Джукелова
Радена Вълканова
Радина Кърджилова
Снежина Петрова
София Бобчева
Стефан Къшев
Стефания Колева
Стоян Пепеланов
Христо Чешмеджиев
Христо Терзиев
Христо Петков
Цветан Алексиев