Украйна ще ограничи дейността на своя територия на религиозни организации, свързани с Москва и ще постави отново под въпрос статута на Православната църква, подчинена на Московската патриаршия, заяви снощи президентът Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

"Съветът за национална сигурност и отбрана възложи на правителството да предложи на Върховната рада (парламента) законопроект, който да направи невъзможни дейностите в Украйна на религиозни организации, свързани с центровете за влияние в Русия", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Според Зеленски украинската държава ще трябва също да "извърши религиозна експертиза на статута на Украинската православна църква за съществуването на канонична връзка с Московската патриаршия и, ако е необходимо, да предприеме предвидените от закона мерки".

Тези мерки следват претърсванията, извършени този месец от украинските служби за сигурност в главния манастир в столицата Киев, където се помещава предстоятелят на Украинската православна църква, както и на още няколко места за поклонение, на фона на подозрения за връзки с Москва. След акциите украинските служби съобщиха, че са иззели няколко хиляди долара и "проруска литература".

Преобладаващо православна Украйна е разделена между църква, зависима от Московската патриаршия (макар че в края на май тя да обяви, че прекъсва връзките си с Русия заради нахлуването в страната), и друга, представлявана от Киевската патриаршия, която през 2019 г. се врече във вярност на базирания в Истанбул патриарх Вартоломей.

Руската православна църква, чийто патриарх Кирил е силен поддръжник на руския президент Владимир Путин, осъди претърсванията в Украйна като "акт на сплашване", насочен срещу вярващите.

БТА