„Когато видим какво е окончателното решение на пленарната зала по въпросите за Изборния кодекс, ще преценим, но при положение, че не се е сбъднало условието, няма да предлагаме правителство на малцинството.“

Това каза тази сутрин Никола Минчев, депутат от „Продължаваме промяната“ и зам.-председател на Народното събрание пред бТВ.

Както Клуб Z писа, до три часа тази сутрин депутатите заседаваха по темата за Изборния кодекс. Преди това те върнаха смесеното гласуване, при което избирателите упражняват правото си на вот чрез машина или с хартиена бюлетина.

„Не е това дневният ред на обществото. Законите по ПВУ, бюджет за 2023 г. – това са нещата, с които 48-ото Народно събрание би трябвало наистина да се занимава, а не са промени в изборното законодателство. Освен ако партиите, които ги прокарват, не се готвят за скорошни избори“, каза бившият председател на парламента.

По думите на Минчев машините са се превърнали в скъпоструващи принтери.

„МИР „Чужбина“ не отпадна, не отпадна и Общественият съвет към ЦИК. Но голямото завръщане на хартията се случи. Вече след гласуването с машина, тя ще отпечатва бюлетините, а те ще се броят ръчно.

Тройна работа – гласуване с хартиена бюлетина, гласуване на машина, която отпечатва бюлетина, тоест броят се и двете, а накрая се и сумират. Много хартия на едно място, която най-малкото ще доведе до добросъвестни грешки, а може да доведе и до злоупотреби“, смята още Никола Минчев.

ДПС ще продължи да се бори гласуването в България да е като в САЩ и Европа. Това каза  зам.-председателят на ПГ на партията Йордан Цонев пред Нова ТВ.

"Предложихме 100% машинно гласуване, но с машини, с които се гласува в САЩ. Те се наричат машини с оптично устройство за сканиране. Попълваш си на ръка бюлетината, вкарваш я в сканиращото устройство, ако е грешно попълнена, тя ти я връща и отиваш да я поправиш.

Няма невалидни бюлетини. Снощи щяхме да го постигнем, ако "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не бяха излезли от залата", каза Цонев.

Според него при сегашните машини няма контрол върху всички фази на изборния процес. И разследванията на делата показват, че най-лесно вотът се контролирал с машини.

"Няма нормален дебат в последните четири парламента.  Не сме там да копаем окопи и да стоим в тях", каза още Цонев.