Под съпровода на химна на Република България бе решено: машините стават скъпоплатени принтери, след като малко след полунощ т.нар. Хартиена коалиция прие разписките от тях да се отчитат ръчно от членовете на секционните избирателни комисии, а не както бе досега - отчитането да е на базата на протокола, отпечатан от устройството в края на изборния ден.

Този знаков за измененията в Изборния кодекс текст, бе подложен на сериозен отпор от страна на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", като в полунощ вбесеният заради проточилите се от рано сутринта дебати депутат от "Възраждане" Цончо Ганев се обърна към председателстващия заседанието Росен Желязков с думите: "Г-н председател, 12 ч. е, искаме от "Възраждане" да пуснем химна на България и да се прекрати тази седянка!". А Желязков обеща: "Ще проверя каква е техническата възможност и ако няма, ще ви го пусна от телефона". 

Оказа се, техниеска възможност има, защото точно след като бе прието прекратяване на дебатите по този член и трябваше да се пристъпи към гласуване, в пленарната зала гръмна химнът на България и изправи на крака народните представители.

След това необичайно събитие депутатите продължиха с текста за отчитането на резултатите от машинното гласуване. Божидар Божанов (ДБ) и Асен Василев (ПП) направиха две независими един от друг поправки, които по същество оставяха машинния протокол без да се изключва ръчното броене на разписките. Но очаквано и двете предложения не бяха възприети от мнозинството. Така финалният текст остана в следния вид: "След приключване на гласуването избирателната комисия отчита резултатите от машинното гласуване, като преброява бюлетините от машинното гласуване". 

Мартин Димитров (ДБ) призова за прегласуване на предложението на Божанов с аргумента колко много грешки ще има отново в протоколите.

"Тройно броене предлагате вие - хартията, изрезките и трето - ще се сумират двете. Това ще бъдат най-скандалните избори в новата българска история! Какъв е смисълът да имате компютър вкъщи и да смятате на ръка!", посочи Димитров.

Но мнозинството в крайна сметка си прие, каквото бе решило. Все пак, не без дебат, остана възможността паметта от машината да се прехвърли на флашка, нещо, за което от ГЕРБ бяха склонили като малка отстъпка от първоначалните си предложения за нейното елиминиране. Така на практика данните от гласуването, съхранени в машината и прехвърлени на флашката могат да се използват само при оспорване на изборните резултати.

Бе решено още да се осигури достъп до кода на машините за всички партии и коалиции, прехвърлили 4-процентната бариера за влизане в последния парламент - предложение, за което настояваха от ДБ като допълнителни гаранции за машинния вот преди той да бъде "осакатен".

В спор народните избраници влязоха и по отношение на обособяването на район "Чужбина". Както Клуб Z писа, въвеждането му се очертаваше като препъникамък още от самото начало и яснота как точно ще бъде организиран той няма и сега. 

Този район е неизменно предлаган от партиите и назад във времето, за да ухажват избиратели зад граница. И неизменно остава невъведен в изборното законодателство, като се очакваше това да се случи след националното преброяване, резултатите от които бяха обявени непосредствено след вота през октомври. От ГЕРБ обаче го елиминираха с една "бърза" поправка по време на прословутото вече 18-часово заседание на правната комисия и това, разбира се, породи негативни коментари по отношение на "Хартиената коалиция". След протеста след това заседание, партията на Бойко Борисов даде "на заден", като обяви, че ще направи някои отстъпки - няма да подкрепи собственото си предложение заличаването на възможността да се обособи МИР извън граница.

Така днес бе решено да не се закрива избирателен район "Чужбина". Това означава, че сега Централната избирателна комисия ще трябва да разпредели поне 4 мандата (това е минимумът, записан в закона за всеки един МИР), които да отидат при новия 32-ри МИР извън страната, като се вземат от тези в страната. Проблемът обаче е, че депутатите не промениха и текста от методологията, в който е записано, че гласуваме в 31 МИР. А практиката на ЦИК, когато й е вменено да свърши нещо, неописано в кодекса е, да казва, че няма права да дописва закона.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова парадоксално обяви, че предлага... работна група, която да се събере след промените в закона и да изготви правила за район "Чужбина". А парадоксално, защото именно работна група за целия кодекс предлагаха от ПП и ДБ преди окончателното гласуване на текстовете, но ГЕРБ, ДПС и БСП пришпориха разглеждането му в зала.

Сред другите приети днес текстове са, че съставът на ЦИК няма да отразява представителството в парламента сега. Така без свои хора в комисията остават ПП, "Възраждане" и "Български възход". А имаше предварителна договорка съставът на ЦИК да бъде увеличен от 15 на 25 души.

Сега в комисията има хора, начело с председателката й Камелия Нейкова, които са представители на партии, които вече не са в Народното събрание.

Въпросителни има и около превръщането на машинната разписка в бюлетина, на практика ценна книга - що се отнася до това ще може ли БНБ да отпечата ролки със същата дебелина и размери като използваните сега. На 17-ия час от старта на заседанието, бе решено и още нещо - още един потенциален проблем на бъдещи избори - бюлетините и от машината, и класическата такава да се пускат в една и съща кутия. Вместо в "тъмна стаичка" ще се гласува с параван, бе прието още днес.

Не минаха текстовете на ДБ за въвеждане на преброителни центрове. А опитът на "Хартиената коалиция" да прокара "ад хок" хартия със сканиращи устройства доведе до сериозни трусове и в зала, и сред следящите промените отвън - поради факта, че бе прието да гласуваме само с хартия, а текстовете за сканиращите устройства и за влизането в сила само на този способ за гласуване, считано от местните избори другата есен, тепърва трябваше да се разглеждат. След скандал ГЕРБ, ДПС и БСП сами се отказаха от тези предложения, които иначе не бяха приети и от правната комисия преди това.

Малко преди 2 ч. сутринта от ПП поискаха прекратяване на заседанието, като последва контрапредложение от ДПС - то да продължи до гласуването на всички предложения. Бе поискана и проверка на кворума, показала 34 народни представители. Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин свика извънреден председателски съвет, за да се реши как ще се процедира. В крайна сметка около 2:40 ч. продължи изчитането на текстовете, като самото гласуване остана за петък - след блиц контрола. Започналото в 9 ч. в четвъртък заседание приключи минути преди 3 ч. в петък.