Европейската комисията е отказала да предостави средства за изграждането на друг тип възпиращо съоръжение по границата, защото вече е дала веднъж. Това каза служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блиц контрола в парламента.

Демерджиев допълни, че комисията е готова да финансира друг тип дейности.

"Ще получим средства за друго обезпечаване, борим се да получим и за оградата", каза още Демерджиев.

Той заяви, че ако не бъдат получени поисканите от Европейската комисия (ЕК) средства, то бюджетът на МВР трябва да бъде увеличен, за да бъде обезпечено поисканото увеличение на щата на гранична полиция с 1260 души.

"Целта на увеличението на щата е да се прекрати практиката за командироване на служители от всички структури по граничните зони и натрупването на извънреден труд", каза Демерджиев.

Той добави, че МВР е пренасочило средства, колкото е било възможно, и е получена някаква помощ от ЕК.

Вътрешният министър каза, че сегашното съоръжение по границата ни е изключително ненадежно. Според него се обмислят технически решения, които да са работещи, но това изисква време и финансов ресурс

Във връзка с движението на мигранти във вътрешността на страната Демерджиев посочи, че е изработена тактика как автомобилите, които превозват граждани, влезли нелегално у нас, да бъдат спирани безопасно. Полицаите са снабдени с нови ленти за безопасно спиране при по-голяма скорост, както и са дадени указания за по-добра комуникация между дежурните части и полицейските подразделения.

Клуб Z припомня, че от седмици МВР отчита странно обновена стратегия на трафикантите - те минават по националната пътна мрежа с изключително високи скорости - до 200 км/ч. Затова и пир няколко от последните инциденти, според Демерджиев, е било напълно немислимо да се слагат възпиращи шипове. 

Вицепремиерът съобщи също, че вчера посланикът на Австрия е направил подробна инспекция по границата ни, като констатациите са положителни и той ще ги докладва на австрийското правителство.