На т. нар. възпиращо съоръжение по границата с Турция, по-познато просто като "оградата", не му върви. Част от заграждението се е срутило, като за това съобщиха различни групи в социалните мрежи. От БСП не пропуснаха възможността отново да повдигнат темата за злоупотреби при строителството на съоръжението и обявиха, че все още чакат произнасяне на прокуратурата по стария им сигнал.

Срутването е станало в местността "Дълбоки дол", на 12 километра от Малко Търново, обяви и депутатът от левицата Николай Цонков в профила си във фейсбук, сезиран от граждани. Според първоначалните информации това е станало на 4 декември. Според бившия вицепремиер и най-голям радетел за изграждането на оградата - Валери Симеонов обаче става въпрос за свличане на земни маси още на 27 ноември - причинено от обилни валежи.

Пред журналисти Цонков обясни, че левицата ще изпрати писмо до областния управител на Бургас Вълчо Чолаков с искане за обяснения. Припомни и че все още се чака отговор от прокуратурата относно проверката, инициирана от левицата при предишното пропадане на оградата. Наскоро в ефира на бТВ главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ако насрещната проверка, която в момента извършват ДАНС и експерти потвърди заключенията на специализираната прокуратура, то вероятно ще има повдигнати обвинения. Левицата твърди, че има злоупотреби при обществените поръчки за изграждането на съоръжението, като отговорници за възлагането им са областните управители на областите по протежение на оградата.

Пак в кулоарите на парламента коментира и Валери Симеонов. По думите му срутването е станало на 27 ноември, като всеки можел сам да си направи справка за количеството дъждове паднали в този ден - били над 70 литра на квадратен метър. Засегнати са около 30-40 метра от нея, вече се работело по възстановяването й.

"Мястото се казва. Дълбок дол". Самото наименование трябва да ви говори, че става въпрос за дълбок дол. Такова струване и свличане на огромни количества вода е предизвикала повличане на чакъл, дървета, отнасяне на пътища и на тази част от оградата. Оградата не е направена около храм-паметник "Александър Невски" на жълтите павета, а на изключително насечен терен. Вече се работи по възстановяването", посочи лидерът на НФСБ.

Симеонов припомни, че има заделени пари в бюджета за такива форсмажорни сутуации.