99 на сто от декларираните световни запаси на химически оръжия са унищожени.

Това обяви Джоузеф Мансо – посланикът на САЩ в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Той даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел в навечерието на започващата конференция на страните по Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО).

Споменатото количество означава, че са унищожени десетки хиляди тонове силно отровни бойни отровни вещества. Унищожени са 98 на сто от запасите на САЩ, а същото ще се случи с останалите 2 процента през 2023 г.

Все още обаче има страни, макар и малко на брой, които продължават да произвеждат и използват химически оръжия, изтъкна Мансо. Това представлява заплаха за всички.

Една от тези държави е Сирия. ОЗХО и неин съвместен екип с хора на ООН е установил 8 случая на използване от страна на режима на Башар Асад срещу собственото му население. Сирия е лишена от правото на глас и други права в ОЗХО.

Не е изненада, че Русия, която подкрепя режима на Асад, също е използвала химически оръжия, но по друг начин. Двата най-известни случая са отравянията на агента беглец Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. и на опозиционера Алексей Навални през 2020 г.

„Има някои твърдения, че Русия използва химически оръжия в Украйна, но аз нямам информация, която да го потвърждава“, отговори посланик Мансо на въпрос на Клуб Z.

САЩ обаче са обезпокоени от заплахите на руския президент Владимир Путин и други висши представители на властите в Москва за използването на оръжия за масово унищожение в Украйна. И основание за това безпокойство са случаите със Скрипал и Навални.

Същевременно Москва не е дала задоволителни отговори на въпросите на близо 45 страни членки на ОЗХО за отравянето на видния опозиционер, каза дипломатът. Те били изпратени миналата година.

Русия продължава да разпространява дезинформация, че Украйна е използвала химическо оръжие по време на конфликта, продължи американският дипломат. И то, при положение че не е имала такива оплаквания до началото на агресията на 24 февруари. Така Москва прави лоша услуга и на ОЗХО, чийто член е и на другите държави. Според Джоузеф Мансо това е опит за подкопаване на доверието в Организацията.

Американският президент Джо Байдън вече каза, че всяко използване на химическо оръжие в Украйна от страна на Русия ще има отговор от страна на САЩ. Посланикът припомни това в отговор на журналистически въпрос.

Колкото до ОЗХО, това, което прави тя, е да гарантира, че украинците ще разполагат с необходимото защитно оборудване, за да засекат евентуална такава атака, да защитят населението. Въпросът за отговора на Организацията умишлено остава отворен, допълни Мансо.

„Последното, което искаме да се знае, е какво точно ще направим“, отговори той.

От ОЗХО също следят за евентуално използване на химическо оръжие в Украйна.