Парламентът дебатира и днес на второ четене промените в Изборния кодекс. Мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС - т.нар. Хартиена коалиция, продължи не просто с връщането на хартиената бюлетина, а с унищожаването на всяка следа от машинното гласуване.

Бе приет текст, според който след отварянето на избирателната кутия и преброяването на гласовете, на първия лист в протокола на секционната избирателна комисия (СИК) последователно се вписва броят на намерените в избирателните кутии и в специалната кутия за машинно гласуване бюлетини.

Отпадна досегашната разпоредба протоколът от машинното гласуване да се прилага към протокола на СИК, както и данните от протокола от машинното гласуване да се прибавят към тези от протокола на секционната избирателна комисия при въвеждането им в изчислителния пункт на районната избирателна комисия чрез прехвърляне от записващото техническо устройство.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че това е била последната възможност да остане изискването данните от машината да бъдат прикачени към изборните книжа.

"Как може да не искаме да отпечатаме един протокол, това показва мотивация, която да прикрива напълно информацията от машините, да се създаде възможност за злоупотреби. Така реално и машините почти нямат никакъв смисъл", заяви Петков.

Секционната избирателна комисия ще брои подадените с хартиена бюлетина и бюлетина от машинния вот гласове и преференциите.

"Изумително е, че се премахва машинният протокол. Тезата, че целта е по-честен изборен процес, се оказа демагогия от страна на ГЕРБ, ДПС и БСП. Защо правите целия изборен процес по-нечестен? Защо не искате да проверяваме резултатите?

Какъв ви е проблемът да имате двоен контрол? Правим избори от години, нали видяхте хилядите сгрешени протоколи?

Сега ще има запис от машинното гласуване, но той няма да отива никъде, освен ако не бъде поискан изрично от съда. Каква е логиката? Вие казвате - не искам да знам какво е показала машината. Къде ви отидоха празните приказки, че искате честен вот? Колегите от ГЕРБ - защо се отказахте? Човек трябва да си държи на думата.

Вие обърнахте цялото гласуване в хартиено. Който е правил такива неща в Изборния кодекс, винаги е бил наказван от избирателите. Обществото много добре разбира какво се случва. И че нямате отговор на най-важния въпрос - може ли да имаш машинен протокол и да не го използваш? Остана само демагогията."

Това заяви пък Мартин Димитров от "Демократична България".

Десислава Атанасова (ГЕРБ) обаяви, че това е спекулация. Тя показа протокол от машинно гласуване, в който е отбелязано, че "Продължаваме промяната" има 80 гласа, но според разписките има 66 гласа. Цитира и други подобни разминавания в протоколи.

"Вие на това ли искате да имаме по-голямо доверие? Или на преброяване от хора под видеонаблюдение - мерки, които въведохме", попита Атанасова.

Димитров отговори:

"Защо махате едната контрола? Защо да няма двойна проверка? Това е тежка демагогия. Грешките ще станат стотици пъти повече.

И накрая казвате - ние го правим за честни избори. От самото начало вашият проблем не са били честните избори, а да премахнете машинното гласуване. Това ще бъдат най-скандалните избори."

Настимир Анананиев ("Продължаваме промяата") също отговори на Атанасова - че ЦИК се е произнесла, че в цитирания от нея случай става дума за грешка на секционната комисия при броенето, а не на машината.

"Това е все едно да си земеделец, да имаш трактор, но пак да ползваш мотиката. Защо пак да ползваме мотиката?"

Това заяви Владимир Табутов ("Продължаваме промяната") по повод отказа от машинното гласуване и връщането на изцяло хартиено гласуване.

"Виждал ли сте мотика, знаете ли, че има определени операции в земеделието, в които мотиката не може да бъде заменена".

Горното пък бе реплика към Табутов от Димитър Аврамов (ДПС).

"Целта е да се махне машинният вот и да се откраднат изборите. Честито на крадците", заяви съпреседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Заличихте машинния протокол и качването на информацията от флашките на машините в районната избирателна комисия (РИК) в присъствието на членовете на секционната избирателна комисия (СИК), заяви от парламентарната трибуна Надежда Йорданова от "Демократична България".

Поводът бе отмяна на съществуващ досега член. В момента членовете на СИК проследяват прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство от машинното гласуване в изчислителния пункт на РИК. А данните от записващото техническо устройство се сверяват с тези от протокола от машинното гласуване, който е неразделна част от протокола на СИК. Мнозинството прие занапред разпоредбата да бъде отменена, на което реагираха остро от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България".

Йорданова попита как тогава информацията от паметта ще стигне до информационните системи на РИК и отговори, че просто няма да се появи.

"Това, което ще виждаме, са само протоколите от ръчното преброяване, как ще сверим дали това е вярно или не е вярно, добави тя. За пореден път махнахте една контрола за честен вот. Срам", обобщи Йорданова.

Според председателя на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров това, което се случва в пленарната зала, е фасадна демокрация.

"Къде отива паметта, какво се случва с тези данни, какво пречи те да бъдат съхранени и показани на българските граждани", попита той.

Според него това е пример за управлението, което ни очаква - "на една скована тук коалиция, модел на управление чрез лъжа, манипулации, диктат на мнозинството".

"Вие вярвате на машините, защото не вярвате на хората. Ние вярваме на хората", отговори му председателят на правната комисия Радомир Чолаков.